Endorfin Nedir?

Endorfin Nedir?

Endorfin hormonu, beyin tarafından üretilen kişinin hal ve hareketlerine, ruh haline veya anlık durumuna göre salgılanan bir kimyasal maddededir. Endorfin hormonu mutluluk hormonu olarak da bilinmektedir. Bu iki hormon da mutluluk hormonu olarak bilinse de farklı görevler ve farklı salınım şekilleri ile gerçekleşmektedir.

Endorfin kelimesi endojen ve morfin kelimelerinin birleşmesinden oluşmaktadır. Bu kelimelerin birleşmesi vücudun kendi kendine ürettiği ağrı kesici olarak tanımlanabilir. Vücudumuzda Endo ile başlayan pek çok hormon salınımı bulunmaktadır. Morfin ise vücudu uyuşturan ve zaman içerisinde iyileştiren bir maddedir. Anlamından da anlayacağımıza göre endorfin hormonu doğal bir ağrı kesici görevindedir. Bu yüzden Endorfin hormonu, beyin tarafından üretilen sinir sistemi ilen bağlantı kuran, vücudumuzun stres, ağrı veya acı durumlarında ürettiği bir kimyasaldır. Endorfinler ağrıyı gidermeye, stresi azaltmaya ve esenlik duygunuzu iyileştirmeye yardımcı olur.

Endorfin hormonu, hormonal sistem ile regülatör ve modülatör görevi görmektedir. Vücudun belli bölgeler tarafından üretilip salınımı sağlanır. Bunlar; hipofiz bezinin ön lobu, omurilik, beyin ve çevresel sinir sistemi gibi yerlerden üretilmektedir. Farklı türleri olmakla beraber her türü farklı amaç ile görev yapmaktadır. Bunlardan bazıları acıyı ve ağrıyı hafifletmekte morfinden daha etkili olduğu söylenebilir. Örneğin kadınlarda doğum zamanı doğum zamanı ağrıyı hafifletmek için doğal bir ağrı kesici görevinde bulunmaktadır. Anne doğum sırasında sancıya rağmen olumlu bir duygu halinde olmasını sağlar. Endorfin hormonu anne sütünde de bulunur ve bu durum anneyle bebeğin bağlanmasını sağlar.

Kısacası endorfin hormonu salgılandığında kişi, daha neşeli, rahat, pozitif ve iyicil duygular içerisinde olur. Bunun aksine Endorfin hormonu eksikliğinde şu belirtiler gözükebilir:

Kaygı artışı, stresli ve gergin ruh hali
Depresyon

Ağrılar

Uyku bozukluğu

Dürtüsel davranışlar

Düşük enerji

Yorgunluk

Ruh hali değişimi

Kronik baş ağrısı

Bağımlılık görülebilir veya bağımlılık eğilimi artar

Ağrı ve sancılar ortaya çıkabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Yorumlar

YORUM YAPMAK İÇİN GİRİŞ YAPIN