Diyabet Nedir?

Diyabet Nedir?

Halk arasında şeker hastalığı olarak geçen diyabet gittikçe yaygınlaşmakta olan bir rahatsızlık olmuştur. Diyabetin başrolü olan ve hücrelerin enerji kaynağını olan glikoz yani kan şekerinin vücudumuzda kullanılma durumunu etkileyen bir hastalıktır.

Glikoz kasları ve vücuttaki diğer dokuları enerjin kaynağıdır. Normalde vücudumuzda bulunan glikoz pankreastan salgılanan insülin hormonu ile hücre içine geçişi sağlanır. Glikoz yediğimiz besinlerde elde edilerek ve karaciğerde daha önce depolanmış şekilde elde edilmektedir. Şeker de insülin sayesinde kana karışır. İnsülin yeterince salgılanamıyorsa veya hücrelerde var olan insülin kullanılamıyorsa hücrelere kan şekeri yani glikoz giremez. Bu durumda kandaki şeker yükselir ve diyabet hastalığı gelişmektedir. Sağlıklı metabolizmaya sahip kişi kan şekeri düzeyi açlık halinde 120 mg/dl, yemek yedikten iki saat sonra ölçülen tokluk halindeki kan şekeri 140 mg/dl’nin üstüne çıkmaz. Diyabetin varlığında ise açlıkta veya toklukta ölçülen kan şekeri bu normal düzeylerin üstünde olması hastalık belirtisidir. Vücudun ürettiği insülin kullanılmaması ve kan şekerinin yükselmesi ile fazla yemek yeme ya da açlık hissi, sık idrara çıkma gibi belirtilerle kendini göstermektedir. Diyabetin oluştuğu nedene göre diyabetin türü değişmektedir. Kronik diyabet, toplumda en çok görülen diyabet çeşididir türleri tip 1 diyabet ve tip 2 diyabeti olarak ayrılır. Bir diğeri de hamilelik ile ortaya çıkan gestasyonel yeni gebelik diyabeti olarak bilinir ve genellikle bebek doğduktan sonra düzelmektedir

Diyabet hastalığında dikkat edilmesi gerekenler ve önerilen tedavi ilkelerine uyulmadığı durumlarda kan şekerinin yüksek seviyelerde seyretmesi, başta nöropati (sinir harabiyeti), nefropati (böbreklerde hasar oluşumu) ve retinopati (göz retinasında hasar oluşumu) olmak üzere birçok sağlık sorununa yol açar. Bundan dolayı diyabet rahatsızlığına sahipseniz düzenli olarak doktor kontrollerinizi yaptırınız.

Sıkça Sorulan Sorular

Yorumlar

Yorum Yazın

Cengiz TANER

Kategori