Cinsel Terapi Neyi Amaçlar?

Cinsel Terapi Neyi Amaçlar?

Cinsel Terapi Nedir?

Cinsel terapi; cinsel hayatta sorunları bulunan birey veya çiftlere, cinsel sorunlar konusunda alanında uzman psikolog veya psikiyatrist tarafından uygulanan zihinsel tedavi biçimidir. Cinsel fonksiyon bozukları, kişinin kendisinde veya partner ilişkisinde sorunlara sebep olan cinsel problemlerin tamamını içerir. Problemlerin bir kısmı psikolojik, bir kısmi ise fiziksel nedenlere bağlı gelişebilmektedir. Diğer taraftan, fiziksel nedenlere bağlı gelişen problemler de bir süre sonra psikolojik sorunlara yol açabilmektedir. Bu sorunların çözümünde çiftler cinsel terapiye başvurabilir. İlişkideki genel iyilik halinin devamı için çiftlerin fiziksel ve duygusal olarak yakınlığının da sürdürülmesi gerekir.

Cinsel yaşamın sağlıklı düzeyde sürdürülmesini engelleyen bazı problemlerin çözümüne yönelik olarak cinsel terapiden yararlanılabilir. Danışanlarla konuşma terapileri uygulanarak, cinsel sorunun temeline inilerek çözüm elde edilmeye çalışılır.

Cinsel Terapi Neyi Amaçlar?

Çiftlerin cinsel yaşam ile ilgili sorun yaratabilecek birçok problemin terapi uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerçekleşir. Cinsel isteğin derecesi, cinsel birleşmeye mani olabilecek herhangi bir fiziksel problemin olup olmadığı, disparoni (ağrılı cinsel birleşme) ya da sağlıklı bir cinsel yaşamın sürdürülmesini engelleyecek kronik rahatsızlıkların varlığı gibi durumlar konuşma terapisi esnasında irdelenebilecek konulara örnek olarak sayılabilir. Aynı zamanda cinsel terapi seansları içerisinde duygusal problemlerin seksüel disfonksiyonun kaynağı olabileceğinin araştırılması amacıyla bazı psikolojik test uygulamalarına başvurulabilir.

Cinsel terapinin tedavi ettiği cinsel işlev bozuklukları; vajinismus, erken boşalma, sertleşme bozukluğu, disparoni (kadında ağrılı cinsel ilişki) kadın ve erkekte cinsel istek bozukluğu, kadında uyarılma bozukluğu, kadın ve erkekte orgazm bozukluğudur.

Seks hayatlarında sorun yaşayan birçok kişi ve çift için çözüm sunan cinsel terapi, sağlıklı bir cinsel hayat ve buna bağlı olarak mutlu bir ilişkinin temelini oluşturabilir. Sorunsuz bir cinsellik sadece ilişkide mutluluk için değil bireyin ruhsal ve bedensel sağlığı için de çok önemlidir. Cinsel terapi uzmanlarının tedavi sırasındaki ilk amacı kişilerin cinsellik konusunda bilinçlenmesini sağlamaktır. Çünkü özellikle psikolojik nedenlere dayalı cinsel işlev bozukluklarında, cinselliğe dayalı yanlış düşünceler önemli rol oynamaktadır.

Cinsel terapistler tedavi esnasında cinsel sorun yaşayan kişiye sorular sorarak sorunların kaynağının nereye dayandığını öğrenmeye çalışır. Eğer cinsel problemlerin temelinin psikolojik olmadığı anlaşılırsa kişi sorunların çözümü için jinekoloğa ya da ürolojiye gönderilmektedir.

Cinsel Terapinin Amaçları:

• Utanç ve korku duygularının yok edilmesi

• Cinsel performans baskısı giderme

• Bireylerin bedenlerini algılaması

• Cinsel ihtiyaçlar konusunda oluşan yanlış anlayışın düzeltilmesi

• Cinsel partnerle ilgili olan sorunların giderilmesi

• Cinsel anksiyetenin azaltılması
Cinsel Terapistlerin Özellikleri Nelerdir?

Cinsel terapist; cinsel terapi yapan, bireylerle, gruplarla, çiftlerle ya da ailelerle onların cinsel ve ruhsal sıkıntılarına çözüm getirmeleri için iş birliği içinde çalışan kişilerdir. Hekim, psikolojik danışman, psikolog veya sosyal hizmet uzmanı gibi ruh sağlığı profesyonelleri cinsel terapist olabilirler.

• Cinsel terapist kendi meslek grubunun temel etik kuralları dışında açık görüşlü, cinselliğe olumlu bakan, tarafsız, hoşgörülü, esnek, yargılamayan, farklılıklara saygılı, kendi değerlerini yansıtmayan, bilgili, güvenilir biri olmalıdır.

• Terapistler, hastalarına (danışanlarına) yetki ve özelliklerini açıkça ve doğru olarak anlatmalı, hastanın (danışanın) menfaatini korumalıdır.

• Tanı koymadan önce yeterli bir öykü almalı ve gereken tetkikleri yaptırmalıdır. Yeterli öykü olmadan ya da gerekli araştırmaları ihmal ederek tanı koymak da hastanın zarar görmesine yol açtığından etik bir ihlal sayılır.

• Uygulanacak tedavinin seçiminden cinsel terapist sorumlu olmakla birlikte hastayı olası tüm tedavi çeşit ve olanakları konusunda aydınlatmalı ve onun da fikrini almalıdır. Tedaviden önce söz konusu cinsel sorunun yapısı, uygulayacağı tedavinin özellikleri ve kuralları, bu sorun için uygulayacağı tedavinin etkinliği konusunda hastaya bilgi vermelidir. Deneyim ve eğitiminden bağımsız olarak, tedavi sürecinde karşılaşacağı bazı sorunları göremeyebileceğini, bu nedenle uygun bir danışmanı olması gerektiğini bilmelidir.

• Cinsel terapist hasta ile girdiği tedavi ya da danışma ilişkisi sürecinde hastaya ait edindiği tüm bilgileri ve hasta ile mesleki ilişkisini yasal zorunluluk, hastanın ya da bir başkasının hayatına ya da güvenliğine ilişkin açık bir tehlike durumu dışında saklı tutmak zorundadır.

• Cinsel terapide terapist ile hastanın (danışanın) arasında cinsel ilişki veya herhangi bir yakınlığa yer yoktur. Sadece hasta ile değil hastaya yakın duygusal bağı olan kişilerle veya birinci dereceden yakınlarıyla da hiçbir ikili ilişkiye girmemelidir. Hastayla tedavi ilişkisi dışında ticari veya sosyal ya da herhangi bir başka ilişkiye girmemelidir.

Cinsel Terapinin Faydaları Nelerdir?

• Partnerler arasında cinsellik konusunda doğru iletişim kurulması

• Herhangi bir cinsel kaygının (performans kaygısı ya da ilk gece korkusu) yenilmesi

• Erken boşalma gibi problemlerde cinsel terapi egzersizleri ile çözüm yollarının sunulması

• Kişilerin, cinsellik konusunda yanlış bildiği alışkanlık ve davranışların değiştirilmesi

• Daha sağlıklı ve iyi bir iletişim üzerine kurulan cinsel bir yaşamın başlatılması

• Cinsel terapinin faydaları arasında belki de en önemlilerden biri tabuyu yıkmaktır.

• Cinselliği duyarak, görerek ve deneyerek öğreniyoruz. Bunu yaparken edindiğimiz yanlış bilgilerden bir cinsel terapi
uzmanı yardımıyla ayrılabiliriz.

• Cinselliği tek yönlü düşünmeyi bırakmak (Partnerimi nasıl mutlu ederim? sorusundan “ikimiz” nasıl mutlu oluruz? sorusunu düşünmeye başlayabilmek)

• Cinsel ilişki sırasında kendi bedenini ve partnerinin bedenini daha iyi tanımak için belirli adımları takip etmeyi öğrenmek.

Yorumlar

YORUM YAPMAK İÇİN GİRİŞ YAPIN

Kategori