Çift /Eş terapi Nedir?

Çift /Eş terapi Nedir?

Çift /Eş terapi Nedir?

Çift terapisi psikoterapi türlerinden biridir. Çift terapi seansları, alanında uzman klinik deneyimi bulunan psikoterapistler tarafından yapılmaktadır. Terapi, romantik bir ilişki yaşayan çiftlerin ve evli kişilerin, ilişkileri hakkında daha çok şey öğrenmesini, problemlerinin çözülmesini, çiftlerin ilişkilerini iyileştirmelerini hedefler. Terapide çiftlerin arasındaki anlaşmazlığı çözmek için iletişim becerilerini öğrenmelerinin çok daha ötesinde birbirlerinin yaralarını görmeyi, onları sarmayı hedeflemektedir. Terapi sürecinde terapist, çiftin ilişkilerini daha yakından anlamasını ve ilişki dinamiklerine hakim olarak sorunu yönetebilmelerini hedefler. Çiftler üzerlerine düşen sorumlulukları ve düzeltmeleri gereken davranış ve tutumları daha net bir şekilde görür.

Çift terapisinin önemi ise burada başlar. Terapide;

Tekrarlanan çatışmaların nedenini,

Dış faktörlerin etkilerini,

Psiko-sosyal ruh hâlinizi

İletişiminizin genel seyrini

Yaşam deneyimlerine birlikte hazırlanmayı öğrenirsiniz.

Çift/Eş Terapisi Hangi Durumlarda Gerekir?

Çift terapisi sevgili, nişanlı ve evli olan çiftler için uygulanabilmektedir. Evlenmeyi düşünen sevgililer ilişkileri daha iyi tanımları için ve karşılaşabilecekleri herhangi bir sorun için ilişkilerine zarar vermeden çözebilme imkânı sunar.

Nişanlı ya da yeni evli çiftler de hayatlarında ve ilişkilerinde yaşanan bu yeni sürece uyum sağlarken çift terapisinden faydalanarak olası problemleri bertaraf edebilirler. Çift terapisine, 20- 30 yıllık evli çiftlerde katılabilir. İlişkilerinde var olan sorunlarına çözüm bulabiliriler. Özellikle aile ve çift ilişkilerinde problem yaşayan herkes bu terapi yönteminden faydalanabilirler. Aile ve çift terapisinin ilgilediği alanlar geniş bir yelpazede yer almaktadır. Tüm psikiyatrik/psikolojik bozukluklarda, diğer yöntemlerle birlikte kullanılabilir. Kullanım alanlarından bazıları aşağıdaki gibidir:Özellikle aile ve çift ilişkilerinde problem yaşayan herkes bu terapi yönteminden faydalanabilirler. Aile ve çift terapisinin ilgilediği alanlar geniş bir yelpazede yer almaktadır. Tüm psikiyatrik/psikolojik bozukluklarda, diğer yöntemlerle birlikte kullanılabilir. Kullanım alanlarından bazıları aşağıdaki gibidir:

Çift ilişkileri

Evlilik problemleri

Boşanma

Çocuk, ergen ve yetişkin ruh sağlığı

Çocuk ve ergenlerde görülen davranış bozukluğu

Çocuk ve ergenlerin okul problemleri

Yeme bozuklukları

Alkol ve madde kullanımı

Kronik fiziksel rahatsızlıklarla

Yas, kayıp ve travmalar

Duygusal istismar, ihmal ve şiddet

Aile yaşamında değişiklikler

Anksiyete ve depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklar

Ebeveynlik becerileri

Üvey bireyi bulunan aileler destek.

Psikoseksüel zorluklar

Evlat edinme, üvey ebeveyn/çocuk ilişkileri

Kendine zarar verici davranış

Travma sonrası çocuklara, gençlere ve yetişkinlere destek

Göç eden ailelere destek

İş stresi

Ekonomik problemler

Çift/Eş Terapisi Nasıl Uygulanır?

Çift terapinin işleyişini, terapistin anlayışına ve aldığı teorik eğitime göre değişmektedir. Bu açıdan terapinin işleyiş süreci şu şekilde sırlanabilmektedir.

Öncelikle terapist, kendisini danışanlarına (çifte) tanıtmakta ve aslında tanıtmaktaki amacı danışanlarını tanımaya çalışmasıdır. Çifti tanımak için bazen sorular ile sistematik ilerlenir bazen de görüşmenin akışında anlaşılabilmektedir.

Tanışma sonrası çift terapisti tarafından danışanlar terapi süreciyle ilgili bilgilendirilmektedir. Bu aşama, çiftin terapiden beklentisiyle çift terapisinin gerçekliğinin örtüşmesi bakımından önemlidir.

Sonraki aşamada, ilişki tarihçesi değerlendirilmektedir. Çiftin beraberliğinin hem zamansal olarak başlangıç ve gelişimi hem de bireylerin sosyal çevreleri tarafından nasıl algılandığı üzerinden değerlendirme yapılmaktadır.

Her iki taraf açısından var olan problemler belirlenerek değerlendirilmeye başlanır. Problemlerin, kişilerin ilişkideki tekrar etme kavramı üzerinden incelenmesi, problemlerin yeniden değerlendirilmesini sağlamaktadır.

Problemler, her iki taraf açısından yeniden incelendikten sonra, her iki tarafın sorun çözme tekniklerinin belirlenmesi için sistematik sorular sormaktadır. Böylece problemlere karşı, kişilerin ilişki halindeki benlikleri üzerinden çözüm geliştirilmeye çalışılmaktadır.

Daha sonraki aşamada ise, gerekli veriler anlaşıldıktan sonra terapinin amaçları belirlenmektedir. Terapi hedeflerinin belirlenmesinde hareket noktası ise, her iki tarafın anlaşma sağladığı unsurlar üzerinden oluşturulmaktadır. Sağlıklı bir çift terapisi amacının oluşturulması için, ilişki ve süreç boyunca hedeflerin gerçekçi ve ulaşılabilir olası önemlidir.

Çift terapisinde amaçların belirlenmesi sonrası, müdahale sürecine başlanmaktadır. Çift terapisinde müdahale süreci, birtakım yöntem ve tekniklerin kullanılmasıyla çözüme yönelik adımların atılması aşamasıdır.

Çift/Eş Terapisinin Faydaları Nelerdir?

Partnerlerin birbirinden farklı ihtiyaçları, beklentileri ve becerileri olan kişiler olarak birbirlerini anlamaları ve fark etmeleri,

İlişkideki bilinçli ve bilinçdışı ihtiyaçları fark etmeleri,

Partnerlerin birbirlerinin inançların saygı duymayı ve korkmadan yakınlık kurabilmeyi sağlar

İlişkide öznelliklerini koruyabilmeleri ve bireysel potansiyellerini ortaya koyabilmeleri

İlişkide zorluklarla baş etme yöntemlerini daha olgun, işlevsel baş etme yöntemlerine dönüştürmeleri

Yorumlar

YORUM YAPMAK İÇİN GİRİŞ YAPIN