Boyun Düzleşmesi Nedir?

Boyun Düzleşmesi Nedir?

Boyun Düzleşmesi Nedir?  

Servikal lordoz düzleşmesi veya diğer adıyla boyun düzleşmesi, sedanter yaşam olarak da adlandırabileceğimiz hareketsiz yaşam tarzının her geçen gün çoğalması günümüzde sık karşılaşılan sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Teknolojinin gelişmesiyle beraber çoğu insanın gündelik hayatında bilgisayar, akıllı telefon veya tabletler ile fazla vakit geçirmektedir. Hareket etme oranını oldukça kısıtlayan bu teknolojik aletler, yanlış oturuş ve duruşla beraber boyun düzleşmesinin oluşmasında en önemli sebeplerden sayılmaktadır.

İskelet sitemimizde bulunan omurga, vücudumuzun dik durmasının ve hareket edebilmemizi sağlamaktadır. Omurga ise 33 omurdan oluşmaktadır ve bunların yedi tanesi ise boyun bölgesinde yer almaktadır. Omurgasında herhangi bir problem bulunmayan sağlıklı kişilerde bu omurlar hafif kavis oluşturacak şekilde dizilerek C şeklinde kıvrımlı bir şekilde durmalıdır.  Vücudun hareket ve denge kabiliyetine sahip olabilmesi için boyun ve bel kısmında yer alan omurlar hafif oyuklar şeklinde iken kalça ve sırt kısmında yer alan umurlar ise tümsekler oluşturacak şekilde omurgada sıralanmıştır.

Servikal lordoz, omurların dizilimi ve omurganın sahip olduğu dizileme denilmektedir. Vücudumuzun doğal yapısı olan bu eğriliğin çeşitli sebeplerden dolayı kıvrımını kaybetmesi yani düzleşmesi durumuna ise servikal lordoz düzleşmesi yani halk arasında bilinen diğer adına boyun düzleşmesi denilmektedir.

Servikal lordozun oluşmasında en önemli neden duruş bozukluğu gelmektedir. Günümüzde gittikçe artan boyun düzleşmesi uygun olmayan meslek koşullarından veya uyku halinde uzun süren bozuk duruştan kaynaklanabilmektedir.

Boyun Düzleşmesi Nerelere Ağrı Yapar?

Omurganın sahip olduğu kıvrımın düzleşmesinden dolayı oluşan boyun düzleşmesi hastada bazı belirtilerin görülmesine sebep olmaktadır. Bu belirtiler boyun düzleşmesine sebep olan etkenlere ve rahatsızlığın altında yatan nedenine göre değişkenlik gösterse de en çok görülen belirtilerden biri hissedilen kas ağrılarıdır. Boyun düzleşmesine bağlı olarak hissedilen kas ağrıları omurga kıvrımının etkilenen kısımlarına göre vücudun farklı bölgelerine ağrı yayılabilmekte ve hissedilebilmektedir. Ancak boyun düzleşmesi genel olarak omurganın boyun bölgesinde bulunan 7 omurda meydana geldiği için söz konusu ağrı sıklıkla boyun bölgesinde yer alan omuz, kürek kemiği ve ensede hissedilmektedir. Bazı durumlarda yayılan ağrı ise baş bölgesinde de ağrıya sebep olabilir. Söz konusu kas ağrıları ayrıca omurganın normal olmayan bir şekilde kıvrılmasından dolayı bazı durumlarda bel bölgesine kadar inebilmektedir.

Boyun düzleşmesinden mustaripseniz kas ağrısıyla beraber farklı belirtiler ile de karşılaşabilirsiniz. Rahatsızlığın derecesine göre bazı hastalarda bu belirtiler çok fazla bir şekilde hissedilerek hastanın yaşam kalitesini düşürürken bazı hastalarda ise hiçbir belirti vermeyebilir. Ayrıca bazı durumlarda hasta belirtileri sadece fiziksel hareketler sırasında zorlanınca fark edebilir. Boyun düzleşmesinde görülen belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

Boyun bölgesinde yakın yerde omuz, kürek kemiği ve ensede yoğunlaşan ağrı,

Boyun bölgesinden baş bölgesine doğru uzanan ağrı,

Boyun kaslarının gerilmesine bağlı olarak oluşan kas ağrısı,

Boyun ve baş bölgesinde sertleşmeden kaynaklı bazı hareketleri tam olarak gerçekleştirememe

Boyun omurlarında meydana gelen düzleşmeden dolayı diğer omurlara baskı yapması sonucu hissedilen sırt ağrısı.

Bütün bu belirtilerin yanı sıra eğer vücudunuzun herhangi bir bölümünde karıncalanma, uyuşma, elektrik çarpması hissi veren ağrılar, kilo verme, kas kontrolünü sağlamada zorlanma gibi belirtiler varsa en kısa sürede bir doktora danışmalısınız. Çünkü bu belirtileri boyun düzleşmesiyle beraber omurgada sıkışmış sinir gibi ciddiye alınması gereken farklı rahatsızlıklar gösterebilir. 

Yorumlar

Yorum Yazın

Cengiz TANER