Böbrek taşı düşürülmesinde boyutu oldukça önemlidir. Böbrek taşı boyutu eğer 5 mm‘nin üzerindeyse müdahale gerekebilir. Bundan daha küçük boyuttaki taşların kendiliğinden düşme ihtimali vardır. Böbrek taşının düşürülmesinde bazı tedaviler uygulanmaktadır. Bunlar:
İlaç Tedavisi
Böbreklerde oluşan taşların tedavisinde ağrı kesici ilaçlar ve narkotik etkili ilaçlar kullanılabilir. Hastadaki enfeksiyonun tedavisi için antibiyotikler kullanılır. İlaç tedavisinde doktor kontrolünden sonra taşın oluşum nedenine ve türüne göre ilaçlar tavsiye edilir.
Ürik asit taşlarının tedavisinde allopurinol, kalsiyum taşlarında tiazid diüretikler, kalsiyum taşlarında fosfor çözeltileri uygulanır.
Perkütan nefrolitotomi (PNL)
Böbrek taşı ameliyatına verilen isimdir. Bu ameliyat, kapalı böbrek taşı ameliyatı olarak da adlandırılır. Sırtta açılan küçük bir kesi yoluyla ve teleskop benzeri araçların yardımıyla böbrek taşlarının alınmasını sağlayan bir müdahaledir. Genel anestezi altında yapılır.
ESWL Ses Dalgaları ile Taş Kırma
Taş tedavisinde en sık kullanılan yöntemdir. Vücut dışında üretilen ses dalgalarının taşın üzerine odaklanarak taşa iletilmesi ve taşa gelen titreşimler ile taşın parçalanması esasına dayanır. Kırılan parçalar idrar kanallarından geçerek idrar yolu ile dışarı atılır.
Üroteroskopi
Üreteroskopi böbrek taşlarını cerrahi müdahaleyle vücuttan almak için kullanılan bir başka yöntemdir. Işıklı, ucunda kamera bulunan üreteroskop adı verilen bir tüp aracılığıyla üretra ya da böbreğe ulaşılır. Bu operasyon da kapalı böbrek ameliyatında olduğu gibi genel anestezi altında uygulanır. Bu yöntem sayesinde, taş bulunduğu yerden alınabilir ya da taşın kırılması sağlanarak vücuttan idrar yoluyla atılması beklenir.
Böbrek taşının düşmesi için hareketli bir yaşam, düzenli egzersiz ve yürüyüş yapmak iyi gelecektir.
Bol su tüketmek, gün içerisindeki sıvıyı arttırmalı özellikle yaz aylarında dikkat edilmeli. Günlük en az 2,5 litre (yaklaşık 8 bardak) su tüketilmesi böbrek sağlığı için oldukça yararlıdır.
Çay, kahve ve kola gibi içeceklerin tüketimi kısıtlanmalı.
B6 vitamini içeren besinler tüketmek (üzüm, nar, kereviz, karpuz v.b.) böbrek taşına iyi gelen yiyeceklerdir.
Merdivenlerden zıplayarak inmek, ip atlamak veya bu gibi egzersizler böbrek taşının düşmesine yardım edebilir.
Greyfurt yağı idrar söktürücü ve antioksidan özellikleri bulunduğundan vücudunuzdan toksinleri atmaya yardımcı olur. İltihap sökücü özellikleriyle de böbrek taşından kaynaklı semptomlara iyi gelecektir.
Saman çiçeği yağı ağrıyan bölgenize masaj uygulaması yapabilirsiniz.
Elma sirkesi içeriğiyle asetik asit, sitrik asit ve malik asit bulunur. Bu asitler böbrek taşlarını düşürmede ve iltihap giderici etkisiyle ağrılara iyi gelecektir.
Sıcak kompres yapmak. Böbrek taşından kaynaklı ağrınız varsa ağrıyan bölgenize sıcak su torbası koymak ağrınızı hafifletecektir.
Ayaklarınızı sıcak tutmak böbrek ağrınızın artmasına engel olacaktır.
Ayaklarınızı sıcak tutmak böbrek ağrınızın artmasına engel olacaktır.
Sigara ve alkol gibi alışkanlıklara son verilmeli.
Güvenli cinsel ilişki alışkanlıkları kazanılmalı, vücut hijyenine önem verilmelidir.
Böbrek taşı oluşumunun engellenmesi ve bu kökenli ağrıların olmaması için içeceklerden uzak durulmalı.
Sıcak su banyosu veya ılık suyun içinde oturmak böbrek ağrılarına iyi gelecektir.
İdrar söktürücü özelliğiyle maydanoz suyu böbreklerin temizlenmesine fayda sağlayabilir. Anti bakteriyel içeriği ile vücudu toksin maddeler ve mikroplardan arındırır.
Mısır püskülü çayı idrar yolu enfeksiyonlarında etkilidir. Enfeksiyon kökenli ağrılara iyi gelecektir.
Limon suyu böbrek ağrısı ve böbrek taşı için en çok bilinen etkili bir yoldur. Limon, sitrik, asetik asit içeren bir meyve olduğundan böbrek taşlarının parçalanıp düşmesinde etkili rol oynamaktadır.
Nar suyu idrarda bulunan asit fazlalığına azaltmaktadır. Taş ve toksinler atılmasında etkili bir çözümdür. Bundan kaynaklı böbrek ağrılarını hafifleten bir çözümdür.
Yeşil çay içerdiği antioksidanlar sayesinde böbrek taşı ağrılarında ve idrar yolu kaynaklı rahatsızlıklara fayda sağlamaktadır.