Böbrek Ağrısı Neden Olur?

Böbrek Ağrısı Neden Olur?

Böbrek ağrısı bel bölgesinde yanlarında, karında ve sırtta hissedilebilen bir ağrı olup halk arasında böğürler olarak tarif edilen bölgede ki ağrıları kapsamaktadır. Karında sırtta ve bazı durumlarda genital bölgelerde de kendini gösterebilmektedir. Böbreğe komşu pek çok organ bulunduğu için o organlarda oluşan rahatsızlıklardaki ağrı ve böbrek ağrısı ile karıştırılabilmektedir. Böbrek ağrısının nedenleri şu şekilde sıralanabilmektedir:

Dehidrasyon

Dehidrasyon, gün içerisinde yeterli su içmemekten kaynaklı oluşan ağrılara neden olmaktadır. Susuz kalan bireylerin böbreklerinde normalde su ile gönderilebilecek atıklar birikebilir ve tıkanmaya neden olabilir.
Şiddetli dehidrasyon belirti ve semptomları arasında vücudun aşırı ısınması, dikkat dağınıklığı, akıl karışıklığı, ruh hali değişiklikleri ve kabızlık sayılabilir.

Böbrek taşı

Vücutta mineral veya kimyasal atıkların birikmesiyle böbrek taşları oluşur. Taşların vücuttan dışarı çıkmaları veya idrar kanalına inmesi durumunda şiddetli ağrılara neden olabilmektedir.

İdrar yolu enfeksiyonu

Bakterilerin neden olduğu, bazen mantar veya virüslerin de neden olduğu idrar yolu boyunca herhangi bir yerde oluşan enfeksiyon böbrek ağrısına neden olabilir. Bu durumda ağrıya ek olarak ateş, ağrılı idrara çıkma, bulanık idrar ve genel yorgunluk gibi semptomlar görülebilir.

Böbrek enfeksiyonu (piyelonefrit)

Mesane enfeksiyonundan kaynaklanan bakterilerin böbreklere yayılması ile oluşur. Diyabetli veya idrar yollarında tıkanıklık olan kişilerin böbrek enfeksiyonu geçirme olasılığı daha yüksektir. Kronik vakalarda idrar yolundaki bazı problemler idrarın mesaneden böbreklere doğru geri akmasına neden olarak tekrarlayan enfeksiyonlara ve muhtemelen kalıcı böbrek hasarına neden olur.

Damarlarda sertleşme

Damar sertleşmesi sonucunda yüksek tansiyon ve şiddetli böbrek ağrısı görülür. Damar sertleşmesi bir kalp rahatsızlığıdır fakat böbrek üzerinde bulunan damarlarda görüldüğünde çok şiddetli ağrılara sebep olur.
Polikistik böbrek rahatsızlığı
Polikistik böbrek rahatsızlığı böbrekler üzerinde oluşmuş çoklu kist kümeleridir. Kalıtsal bir hastalıktır, en belirgin belirtisi yüksek tansiyondur.

Böbrek tıkanıklığı

İdrar yolu tıkanıklığının neticesinde böbrek tıkanıklığı da gelişebilmektedir. Bazen bu durum doğrudan böbrek ağrısına yol açarken, bazen idrar borusunu etkileyerek tek taraflı ya da iki taraflı ağrıya neden olabilmektedir. Mesanede veya idrar yolunda gelişen bir tıkanıklık, her iki böbreği de etkileme eğilimindedir.

Böbrek büyümesi (Hidronefroz)

Böbrek içinde idrarı toplayan sistemdeki büyüme nedeniyle idrar miktarının artması ve bunun sonucunda baskıda artış olması nedeniyle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Tek böbrekte ortaya çıkabilir.

Yaralanma veya travma

Böbrek bölgesine herhangi bir güçlü darbe veya künt kuvvet (örneğin temas sporları veya kaza gibi) böbreklerde yırtılmaya veya başka fiziksel hasara neden olabilir. Bu tür olaylar ayrıca böbreklere giden normal kan akışının bozulmasına da neden olabilir.

Gelişimsel hastalıklar

Özellikle çocuklarda görülen vezikoüreteral reflü, üreteropelvik darlık gibi idrar yoluna ait hastalıklarda böbrek dokusunun zarar görmesi ile birlikte böbrek ağrısı görülebilir.

Böbrek tümörleri

Böbrek dokusundan kaynaklanan kanser ve tümör gelişimlerinde bası yoluyla böbrek ağrısı hissedilebilir.

Gebelik, kadın hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları, kas spazmları ve omurga kırıkları gibi çeşitli diğer rahatsızlıklardan da kaynaklanabilmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Yorumlar

YORUM YAPMAK İÇİN GİRİŞ YAPIN

Kategori