Bipolar Bozukluk Nedir?

Bipolar Bozukluk Nedir?

Bipolar bozukluk iki farklı hastalık dönemi özellikleriyle kendini gösteren iki uçlu duygulanım bozukluğu olarak bilinen eski adıyla manik-depresif hastalık olarak adlandırılan ruhsal bozukluktur. Kişinin duygu durumu coşkunluk veya taşkınlık olarak adlandırılan manik dönem ile çökkünlük olarak tanımlanan depresif dönem arasında, iki uçta değişkenlik gösterir. Duygusal yükselmeler (mani veya hipomani) ve düşüşleri (depresyon) içeren aşırı ruh hali değişimleri ile bilinmektedir.

Bipolar bozukluk dört çeşidi vardır.
Hepsinde ruh hali, enerji ve aktivite seviyelerinde açık değişiklikler vardır. Bu ruh halleri, aşırı “yukarı”, derin ve enerji dolu davranış dönemlerinden çok üzgün, depresif veya umutsuz dönemlere göre değişmektedir. Bu dönemsel belirtiler ruhsal bozukluğun alt tipine göre değişmektedir. Bunlar:

Bipolar bozukluk I

Öncesinde veya sonrasında hipomanik veya majör depresif dönemler olabilecek en az bir manik dönem geçirilen bozukluktur. Bazı durumlarda mani gerçeklikten kopmayı (psikoz) tetikleyebilir.

Bipolar bozukluk II

Hiç manik dönem geçirmeden, en az bir majör depresif dönem ve en az bir hipomanik dönem geçirilen bipolar bozukluk tipidir.

Siklotimik bozukluk

En az iki yıl – veya çocuklarda ve gençlerde bir yıl – birçok hipomani semptom periyodu ve depresif semptom periyodu (majör depresyondan daha az şiddetli olsa da) yaşanılan bipolar bozukluk tipidir.

Diğer bipolar bozukluk türleri

Bunlar, örneğin, belirli ilaçlar veya alkolün neden olduğu veya Cushing hastalığı, multipl skleroz veya felç gibi tıbbi bir duruma bağlı olarak ortaya çıkabilen bipolar ve benzeri bozuklukları içerir.

Sıkça Sorulan Sorular

Yorumlar

YORUM YAPMAK İÇİN GİRİŞ YAPIN

Kategori