Bağırsak Kanseri Belirtileri

Bağırsak Kanseri Belirtileri

Bağırsak kanseri diğer bilinen adıyla kolon kanseri bağırsağın içerisinde herhangi bir yerinde bulunan hücrelerin normal dışı çoğalmasını ifade eden kanser türüdür. Bağırsak sindirilmiş besinlerin kana emildiği organdır. İnsan vücudunun yaklaşık 1,5-2 metre uzunluğunda olan ince bağırsaktan sonra gelen bir organdır.

Kalın bağırsak kolon kısmı ve rektumdan oluşmaktadır. İnce bağırsakta çoğunluğunun sindirilmiş olan besinlerin, kolon kısmında tekrar ayrışmakta su ve mineralleri emilen gıdaların geriye kalan kısmına anüsten atılmak üzere rektuma gitmektedir. Rektum kolonun yani kalın bağırsağın son kısmını oluşturur. Rektum, ince bağırsak sindirilmiş olan besinlerin dışkıların geçici olarak depo edildiği sindirim sisteminin son kısmını oluşturan bölümdür. Rektum çıkarılmayı beklerken boşaltılacak olan maddenin depolama alanıdır. Bu bölgede yerleşen kontrolsüz zararlı hücrelerin çoğalmasıyla kolon kanseri oluşur. İleri yaşlarda görülme riski artan bağırsak kanserinin, başlangıçta bağırsakta iyi huylu büyüyen poliplerin daha sonra kanserleşmesiyle oluşmaktadır. Hem erkekte hem kadında görülme sıklığı aynıdır. Bağırsak kanseri, hastalığın ilk evrelerinde belirti vermeden, semptomları kişiden kişiye farklılık göstererek gelişebilmektedir.

Bağırsak kanserinin oluşmasında genetik ve çevresel faktörler etkilemektedir. Genellikle çevresel etmenlerden etkilenmektedir. Beslenme şekliniz, sağlıksız yaşam tarzınız buna örnek verilebilir. Bağırsak kanserinde diğer kanser türlerine göre anlaşılması daha kolay olabilmektedir. Kişide belirtilerini önce dışkılama alışkanlıklarında farklılaşma olarak kendini göstermektedir. Sürekli devam eden ishal veya kabız olma durumu, makattan kan gelmesi gibi belirtiler gösterdiği için fark edilme olasılığı daha yüksektir. Bağırsak kanseri belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Bağırsak alışkanlıklardaki değişiklikler (ishal, kabızlık)

Kusma

Ağrılı dışkılama

Sürekli, kimi zaman şiddetli karın ağrısı

Karna giren kramplar

Dışkıda kanama

Dışkıda şeffaf bir salgı görülmesi

Bağırsakların tam olarak boşalmamış hissi

İhtiyaç duyulduğu halde tuvalete çıkamama

Bağırsaklarda oluşan gaz problemi

Sümüksü akıntı

İştah kayıpları ve bulantı


Nedensiz kilo kayıpları

Cilt renginde değişme

Kansızlık

Yorgunluk


Halsizlik


Güçsüzlük

Sıkça Sorulan Sorular

Yorumlar

YORUM YAPMAK İÇİN GİRİŞ YAPIN

Kategori