Anksiyete Belirtileri Nelerdir?

Anksiyete Belirtileri Nelerdir?

Anksiyete Belirtileri Nelerdir?

Bazen endişe ve kaygı arasındaki farkı söylemek zor olabilir. Hiç endişeli hissettiyseniz ve endişeniz olup olmadığını merak ettiyseniz, bu tamamen normaldir. Özellikle endişenin gerçekten kaygının bir yönü olduğunu düşünürsek. Bununla birlikte, endişelenmenizin otomatik olarak kaygınız olduğu anlamına gelmediğini anlamanız önemlidir.
Bu günlerde birçok insan iki kelimeyi birbirinin yerine kullansa da endişe ve kaygı aslında birbirinden oldukça farklıdır. Bu farkın bir kısmı, her birinin zihinsel ve fiziksel sağlığımızı nasıl etkilediğini içerir.

Anksiyete Nedir?

Anksiyete, genellikle alışılmadık bir ortam veya sonucu bilinmeyen bir olay hakkında kontrol edilemeyen bir huzursuzluk veya sinirlilik hissidir.

Anksiyete belirtileri aşağıdakilerden herhangi birini veya hepsini içerebilir:

• Kendini gergin, huzursuz, panik halinde hissetmek

• Nefes darlığı, ağız kuruluğu yaşamak,

• Kötü bir şey olacakmış gibi endişeli hal

• Kalp atışlarında yaşanan aşırı hızlanma

• Aşırı terleme

• Ellerde titreme hali

• Odaklanma, konsantrasyon problemleri

• Hazımsızlık sıkıntıları

• Kaygı duymayı tetikleyecek etkilerden kaçınma hali

• Uyku problemleri başlıca semptomlardan sayılabilir.

Anksiyete Çeşitleri

Yaygın Anksiyete Bozukluğu: Rutin, sıradan olaylar karşısında dahi aşırı kaygı ve bunaltı hissinin yoğun bir şekilde yaşandığı rahatsızlıktır. Kişinin olaylar karşısındaki tepkisi aşırıya kaçar. Ayrıca kişideki endişe hissi; kalp hızında artma, aşırı terleme gibi fiziksel tepkilere de yol açar.

Panik Bozukluğu: Birkaç dakika içerisinde başlayan yoğun korku, endişe ve dehşet duygularının yaşandığı panik ataklarla karakterize bir rahatsızlıktır. Panik ataklar belirli aralıklarla tekrar eder. Atak sırasında kişide göğüs ağrısı, nefes darlığı, ölüm korkusu, çarpıntı gibi belirtiler oluşabilir. Panik bozukluğu olan kişiler sürekli atağın tekrarlayacağı endişesi taşır ve atağın gerçekleştiği durumlardan kaçınmaya çalışır.

Sosyal Fobi: Topluluk önünde aşırı bunaltı, utanma hissiyle karakterize bir durumdur. Sosyal anksiyete bozukluğu olarak da adlandırılan bu durumda kişi sosyal etkinliklerde başkaları tarafından yargılanacağı, negatif eleştirilere maruz kalacağını düşünerek kaygılanır. Dolayısıyla bu kişiler için topluluk önünde konuşmak, yemek yemek gibi davranışlar oldukça zorlayıcıdır.

Ayrılık Anksiyetesi Bozukluğu: Özellikle çocukluk çağında görülen bir rahatsızlıktır. Çocukta ebeveynlerinden veya yakın ilişki kurduğu kişilerden ayrılma kaygısı normalden fazladır. Bu bozukluk çocukların yanı sıra yetişkinlerde de görülebilir.

Seçici Mutizm: Çocuğun spesifik durumlarda konuşma konusunda sorunlar yaşadığı bir durumdur. Örneğin çocuk okulda konuşmazken evde yakın aile üyelerinin yanında konuşabilir.

Spesifik Fobiler: Belirli olaylar veya nesneler karşısında hissedilen yoğun bunaltı duygusudur. Kişi, kendisinde bu duyguyu oluşturan durumlardan kaçınmaya çalışır.

Yorumlar

Yorum Yazın

Cengiz TANER

Kategori