Alerji nasıl geçer bunu cevaplamadan önce bir uzmandan uyardım almalısınız. alerjiye sebep olan nedenin bilinmesi için alerji testi yaptırarak neye karşı alerjinizin olduğunu belirlemeniz gerekmektedir. Alerji tedavisi için yapılan testleri sizin neye karşı alerjiniz olduğu belirledikten sonra uygulamalar yapmalısınız.
Alerji tedavisinde düzenli ilaç kullanmak bu süreçte çok önemlidir.
Alerji tedavisi için bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi oldukça önemli bir faktördür.
İmmünoterapi
İmmünoterapi ayrıca hiposensitizasyon (aşı tedavisi) olarak bilinir. Bu tip tedavi bağışıklık sistemini iyileştirmeye yardımcı olur. Buradaki amaç, allerjenin IgE üretimini ve tetikleme eğilimini azaltarak uzun süreli toleransı sağlamaktır. İmmünoterapi sadece şiddetli alerjileri tedavi etmek için kullanılır
C Vitamini
C vitamini, doğal bir antihistamin etkisiyle ve bu suda çözünen vitamin, alerji semptomlarının tedavisinde kullanılabilmektedir. Ayrıca bağışıklık sisteminizi de güçlendirir. Bu da, bir hastalığın süresini kısaltmanın yanı sıra enfeksiyonu önlemeye yardımcı olacaktır.
Limon, portakal, brokoli, greyfurt, kivi, biber, patates, çilek, lahana, yaban mersini, ahududu ve domates gibi C vitamini bakımından zengin gıdalar tüketilmeli.
Ayrıca günlük C vitamini takviyesi alabilirsiniz, herhangi bir takviye alamadan doktorunuz danışın.
Maske
Bahçenizde çalışırken, ev temizliği yaparken veya alerjinizi etkileyecek bir mesleğiniz varsa maske takmayı ihmal etmeyin.
Alerjiyi İyi Gelen Besinler
Maydanoz
Alerjiye sahip kişiler maydanoz tüketmelidir. İçerisinde fazlasıyla C vitamini bulunduran maydanoz, alerjinin ortadan kaldırılmasını ve vücuttan dışarı atılmasını sağlar.
Soğan
Antibiyotik içeriği sayesinde koruyucu olan soğan, alerjik reaksiyonların önüne geçmekte iyi etkisi olmaktadır. Sahip olduğu anti histamin özelliği sayesinde alerjiler azalabilmektedir.
Soya Fasulyesi
Alerjiler için soya fasulyesi tüketilebilir. Bu besin, kalsiyum, fosfor ve demir açısından zengindir. Aynı zamanda alerjide etkili olan mineral ve vitamin barındırdığı için, bağışıklığı güçlü tutarak alerjiye karşı direnç sağlar.
Patates
Avokado
Yeşil çay
Bal
Zencefil
Elma sirkesi
Muz
Taze sıkılmış meyve suları bağışıklığınızın güçlendirir ve alerji etkilerinizin azaltmasına yardımcı olcaktır.
Evde küf mevcutsa buna yönelik temizlik ürünleri kullanılabilir ve ev düzenli olarak havalandırılmalı.
Odanızda toz tutan eşyalar ve bitki bulundurulmamalı.
Besin alerjisine karşı katkı maddeli yiyecek ve içecekler tüketilmemeli.
Ev içinde ortam nemlendirilmeli. Bunun için hava temizleyici ve nemlendirici aletler tercih edilebilir.
Kapalı ortamda sigara gibi tütün ürünleri kullanılmamalı.
Yatak odasında ise toz akarlarına karşı koruyucu yatak, yorgan ve yastık kılıfları kullanılmalıdır. Çarşaf ve yastıklar haftada bir kere yıkanmalıdır.
Alerji problemi yaşayan kişiler evlerinde evcil hayvan beslemekten kaçınmalıdır ya da hayvanlar ile ilgili bir alerji testi yaptırılmalıdır.
Yaşanılan ortam düzenli aralıklarla havalandırılmalıdır.
El yıkama ve aynı zamanda burun temizliğine önem gösterilmelidir.
Alerji Kaşıntısına İyi Gelecek Tavsiyeler
Soğuk kompres
Alerjik kaşıntıya en iyi gelecek yöntemlerden biri soğuk uygulamaktır. Soğuk suyla yıkamak, buz küpleri ile soğuk kompres uygulamak kaşıntıyı hafifletecektir.
Kıyafet tercihi
Giysilerinizde tercih ettiğiniz kumaşlar kaşıntıya neden olabilir. Bu nedenle kıyafetlerinize dikkat etmeli, tahriş edebilecek kıyafetler giyinilmemeli, organik ve pamuklu kumaştan yapılmış giysileri tercih etmeniz gerekir.
Maden suyu
Kaşıntıyı iyi gelen diğer yöntemlerden biri de soda, maden suyudur. Soda kaşıntı hissini hafifletir. İçeriğinde ki mineral ve asidik özelliği kaşıntı olan bölgeyi rahatlatır. Ardından su ile yıkayabilirsiniz.
Papatya
Alerji kaşıntısına papatya uygulamak kaşıntıyı hafifletir. Döküntü gibi rahatsızlıklara karşı da papatya iyi gelir. Topikal olarak uygulandığında bölgedeki iltihabı ve tahrişi azaltarak rahatlama sağlar. Papatyanın antiseptik ve antibakteriyel özelliği olduğu için ciltte alerji nedeniyle oluşabilecek enfeksiyonlara karşı da iyi gelir.
Aloevera
Aloevera kaşıntı için kullanılan bitkilerden biridir. Aloe veranın jelini çıkarıp kaşınan bölgeye masaj yoluyla sürebilirsiniz.
Çay ağacı yağı
Çay ağacı yağı; egzama, mantar enfeksiyonları için kullanılan doğal çözümlerdendir. Nem oranını düzenlenmesi ve temizleyici içeriği ile de enfeksiyon oluşumuna engel olur. Ayakta mantar, kasıkta mantar, atlet kaşıntısı ve saçkıran gibi rahatsızlıklara çok iyi gelmektedir. Bu yönüyle alerji kökenli kaşıntılara iyi gelir.
Hindistan Cevizi Yağı
Hindistan cevizi yağı kaşıntı ve kızarıklık olan bölgeye uygulandığında rahatsızlığınızı hafifletecektir. Hafif masajlarla 15 dakika uygulayabilir daha sonra suyla durulayabilirsiniz.
Limon
Kaşıntıya iyi gelebilecek diğer bir çözüm ise limondur. Kaşıntı olan bölgeye sürüldüğünde asidik içeriği sayesinde kaşıntınızı yatıştırabilir.
Yulaf Ezmesi
Yulaf ezmesi anti-inflamatuar ve antioksidan özellikler ile alerjik reaksiyon nedeniyle kaşıntılı cilt için kullanılabilecek bir çözümdür. Yulaf ezmesini akşamdan sudan bekleyip yumuşamaya bırakın. Ertesi sabah suyunu süzüp yulaf ezmesini blenderdan geçirip kaşıntılı bölgeye sürüp 20 dakika bekletebilirsiniz.
Bal
Balda mikrop ve iltihap karşıtı özellikleriyle beraber nemlendirici bileşenler de yer alır. Bu yüzden cilde bal sürmek; ciltte kuruluk problemini, enfeksiyonları ve alerjik kaşıntıyı dindirecektir.
Karanfil Yağı
Alerjik kaşıntılara iyi gelebilecek yağlardan biri de karanfil yağıdır. Tahriş olan bölgeler üzerinde iyileştirici etkiler gösteren bu yağı fazlaca kaşıdığınız alanlara suyla karıştırarak sürebilir ve 20-30 dakika kadar bekletip cildinizi ılık suyla arındırabilirsiniz.
Fesleğen
Fesleğen cilt alerji hastalığına oldukça etkili bir bitkidir. Yarım fincan kurutulmuş fesleğen yaprakları, kaynar su dolu kaba eklenir. Kapağı kapatıldıktan sonra, suyun yarısı eksilene kadar ısıtılır. Ardından suya temiz bir örtü batırılarak alerjinin olduğu bölgeye yavaşça sürülür.
Nemlendirici losyonlar sürmek
Ilık duş almak
Anti-histaminik ilaçlar almak
Kaşımaktan kaçınmak
Yüksek ısı ve nemden kaçınmak