Akne ve cilt tipine göre akne tedavisi için çeşitli uygulamalar mevcuttur. Losyonlar, temizleyiciler, sabunlar, kremler, jeller, sıvılar, spot tedaviler vb.
Retinoidler
Bunlar kremler, jeller ve losyonlar olarak bulunur. Bir çeşit a vitamini ve retinol karışımıdır. Cildin yaşlanmasını geciktirir ve cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlar.
Krem Tedavisi
Tedavi amacıyla verilen kremler sadece sivilcelerin üzerine değil; tüm yüze sürülmelidir. Çoğu tedavi edici krem deride kuruluk ve tahriş yapar. Bu nedenle ilk uygulama günlerinde krem deride kısa bir süre tutulmalı ve giderek bu süre uzatılmalıdır.
Retinoik asit içeren kremler: Özellikle siyah ve beyaz nokta tedavisinde etkilidir.
Benzoil peroksit içeren kremler: Siyah ve beyaz noktalarla beraber, kırmızı kabarık lezyonlarda da etkilidir.
Antibiyotik içeren kremler: Özellikle sarı iltihaplı kabarıklıklarda etkilidir.
Azelaik asit içeren kremler: Siyah, beyaz nokta ve kızarık kabarıklıklarda etkilidir.
Karma tedavi: Birkaç krem ile bir arada tedavi yapılabilir.
Topikal retinoidler
Şiddetli akne tedavisinde kullanabileceğiniz üç tip topikal retinoid vardır. Azelaik asit hafif ve orta dereceli akneler için uygundur. Salisilik asit ise karma ciltlerin yanı sıra hafif ve orta dereceli akneler için uygundur. Üçüncü tip, şiddetli akneniz varsa, diğer tedavileri denediyseniz veya başarılı olamadıysanız veya cildiniz diğer tedavileri tolere edemiyorsa önerilen Tretinoin'dir.
Antibiyotik Tedavisi
Siyah ve beyaz nokta tedavisinde etkili değildir. Hafif kabarık lezyonlarda kullanılması gerekmez. Yoğun kızarık kabarıklıklar ve sarı iltihaplı kabarık akne tedavisinde birinci seçenek olarak tercih edilir.
Hormonal Tedavi
Özellikle polikistik over sendromu denilen hormonal bozukluk tespit edilmiş kişilerin akne tedavisinde kullanılır.
Lazerle Akne Tedavisi
Sivilceye neden olan bakterilerin temizlenmesi ve cildin alt tabakalarında bulunan tıkalı yağ hücrelerinin ısı ve ışık yolu ile temizlenerek sivilceye sebebiyet verecek faktörlerin kaldırılması ile sivilce (akne) tedavi edilir.
Aynı zamanda cilt gözeneklerinin sıkılaşmasını sağlayarak portakal kabuğu görünümünde düzeltmeye yardımcı olmaktadır.
Oral İsotretinoin Tedavisi
Çok ileri aknede ya da diğer tüm tedavilere yanıt vermeyen akne tedavisinde kullanılır. Bazı yan etkileri vardır. Gebelikte kesinlikle kullanılmaz. Deride, göz ve kulakta aşırı kuruluğa neden olur. Eklem ve kas ağrıları yapabilir. Karaciğer enzimlerinde yükselmeye neden olabilir ve psikolojik problemlere neden olabilir. Bu nedenle bu tedavi doktor kontrolü dışında kesinlikle kullanılmamalıdır.
Çeşitli sebepler dolayısıyla oluşan aknelere uygulanacak diğer tedavi yöntemleri ise ozon terapisi ve glutatyon terapisidir. Birçok hastada, dolaşım sisteminde yabancı maddeler veya bağırsakta emilim problemleri gibi nedenler de akneye neden olabilir. Bunları, en çok 30 yaş üzerinde gözlemleriz.
Cilt Temizleyicileri
İlk etapta temizlik cilt problemlerinin oluşmasını engelleyecektir. Ancak bazen hijyen bozulabilir ve cildinizde enfeksiyon kaparak sivilcelere neden olabilir ve bunlar tedavi edilmezse şiddetli sivilcelere neden olabilir. Reçeteli ilaçlı temizleyiciler, aşırı yağ üretimini kontrol ederken aynı zamanda iltihabı da azaltarak papül ve püstül sayısını azaltabilir.
Fototerapi, ultraviyole ışınlarının kullanıldığı bir tedavi yöntemidir. Deride kızarıklık, sedef hastalığı, egzama, kaşıntı gibi birçok deri hastalıklarının tedavisinde uygulanır. Ve gözle görülür bir şekilde faydası tespit edilmiştir. Akne tedavisi bittikten sonra akne izi varsa fototerapi tedavisi uygulanabilir. Ortalama olarak 2-3 ay arasında belirli aralıklarla iz oluşan bölgeye müdahale yapılır. Haftada 2 veya 3 kez seanslar halinde yapılır. Yeni lezyonların oluşumunun önüne geçilir. Fototerapi tedavisi uygulanılmaya başlandıktan sonra doktorunuzun önerdiği kremlerin kullanımında yarar vardır.