Donuk Omuz Nedir?
02 Eyl 2022 17:24

Önder Veli Göktaş

Donuk Omuz Nedir?

Donuk omuz sendromu (adheziv kapsülit), omuz eklem kapsülünün daralması, kalınlaşması ve iltihaplanmasıyla birlikte eklem içi sıvısının azalmasına bağlı olarak omuz hareketlerinizin kısıtlanmasına yol açan bir hastalıktır.

Adeziv kapsülit FTR nedir?

Yapışkan kapsülit ya da adezif kapsülit olarak da bilinen donuk omuz, omuz ekleminde meydana gelen sertlik ve ağrı ile karakterize bir durumdur. Yaşam kalitesini ileri derecede bozabilen, kişinin hareketlerini kısıtlayabilen veya ağrı semptomlarıyla kendini gösteren donuk omuz sendromu, ciddi bir sağlık problemidir.

Adhesive Capsulitis ne demek?

Aynı zamanda Adeziv Kapsülit olarakta bilinen Donuk Omuz, omuz ekleminde ağrı ve tutukluğa neden olan bir omuz problemidir. Donuk Omuzu diğer omuz rahatsızlıklarından ayıran en önemli fark, aktif ve pasif hareketin aşırı kısıtlılığıdır.

Kapsülit nasıl geçer?

Doktorunuz kapsülitin erken tedavisinde aşağıdaki seçeneklerden birini veya daha fazlasını kullanabilir:

Dinlenme ve soğutma.

Oral medikasyonlar.Oral nonsteroidal anti-inflammatory ilaçlar (NSAIDs), iltihaplanma ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.

Taping/atelleme.

Esneme. 

Ayakkabı değişimi.

Ortotik Aletler.

Donuk omuz tekrarlar mı?

Tekrarlar Mı? Donuk omuzun iyileşmesinin zaman alacağını unutmamalıyız. Çünkü bu donuk omuz hastalarından iyileşme yavaş yavaş olur.

Donuk omuzda hangi ilaç kullanılır?

Donuk omuz tedavisinde amaç ağrıyı hafifletmek ve eklem hareket açıklığını ve fonksiyonelliği geri kazanmaktır. Bu amaçla ağrı kesici ve anti-enflamatuvar ilaçlar, kas gevşeticiler, eklem içi lokal anestezik veya kortizon enjeksiyonları yararlı olabilir.

Donuk omuz egzersizleri nasıl yapılır?

Egzersiz 1 (sarkaç): Ağrısız taraftaki kolunuzla bir masanın kenarından tutunuz. Gövdenizi öne doğru eğiniz, ağrılı kolunuzu öne-arkaya, öne ve daireler çizecek şekilde sallayın. Bir süre sonra elinizle bir ağırlık alın.