Bireysel Terapi Nedir?
02 Eyl 2022 12:29

Önder Veli Göktaş

Bireysel Terapi Nedir?

Bireysel Terapi Nedir?

Kişi hayatının bazı dönemlerinde birtakım zorluklar ile karşılaşmaktadır. Bu zorluklar kişinin yaşam kalitesini önemli derecede etkilemektedir. Kişinin ruhsal nedenlerle yaşadığı problemler bireysel terapi ile çözüme ulaştırılabilmektedir.

Bireysel terapide amacı danışan ve terapist birlikte belirler. Terapi süreci, aslında bir keşif sürecidir. Kişi, kendisini keşfetmeye doğru bir yolculuğa çıkar. Terapist ise bu yolculukta danışanına eşlik eder.

Bireysel terapide hedef; bireyin duygusal olarak zorlukların üstesinden gelmesi, davranış ve tutum değişikliği sağlaması, eş, aile ve diğer bireylerle olan ilişkileri düzenlemesi, hayata yön veren önemli yararları almasını, kendine olan güvenini artırmasını, sorunlarla başa çıkma kapasitesini artırabilmesini, psikolojik sorunları ortadan kaldırmasını ve öz farkındalığı artırabilmesi amaçlanır.

Bireysel terapi, terapist ile danışanın gizlilik ilkeleri doğrultusunda beraber geçirdiği psikoterapi sürecidir. Bu süreç içinde, kişi kendi ile ilgili çözemediği problemleri, geliştirmek istediği yönlerini, anlamak ve anlamlandırmak istediği hayatını çalışır.

Sürenin uzunluğu ya da kısalığı, çalışılan probleme göre değişir. İnsanın kendini anlaması ve duymaya başlaması bile çözümün bir başlangıcıdır.

Bireysel Terapi Seansları Kaç Dakika Sürer?

Bireysel terapiye başvuru nedeni, terapistin çalıştığı ekolü, danışanların beklentileri, problemin şiddeti, başa çıkma yöntemi ne göre terapi süreci değişkenlik göstermektedir. Terapide travma, takıntı, fobiler çeşitli birçok psikolojik problem için kullanılmaktadır. Genellikle bireysel terapi seansları 45-60 dakika arası değişmektedir. Terapi tek seansla ya da birkaç seansla problemin temelini, geçmiş yaşantıyı, içsel keşfi sağlamak daha uzun sürebilmektedir. Terapistiniz ile nasıl ilerleyeceğinizi planlayabilirsiniz.  Yaşadığınız sorunun kronikliği ve yaşamınızı etkileme derecesi 18-24 seanslık bir program gerektirebilir. Süresi sınırlı bir terapi modeli de olsa, 4,5 ila 8 ay süresince haftada bir seans şeklinde yapmak en yararlısıdır.

Sıkça Sorulan Sorular

Yorumlar

YORUM YAPMAK İÇİN GİRİŞ YAPIN

Kategori