Psikoterapi Nasıl Yapılır?
06 Eyl 2022 11:15

Önder Veli Göktaş

Psikoterapi Nasıl Yapılır?

Psikoterapi Nedir?

Sözcük anlamı ruhsal tedavi olan psikoterapi; alanında uzman kişi ile bir muhabbettir. Fakat bu muhabbet sıradan bir sohbet olmayıp, insanın davranışlarına ve kendine felsefi ve bilimsel açıklama getiren, var olan sorunun düzeltilmesini amaçlayan bilimsel disiplin sürecidir.

Psikoterapi veya konuşma terapisi, çeşitli mental hastalıkları, ruhsal ve duygusal sıkıntıları olan insanlara yardım etmenin bir yoludur.

Psikoterapi, rahatsız edici semptomların kontrol altına alınmasına veya ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir.

Kişi böylece günlük hayatta daha sağlıklı olabilir ve her yönden iyileşme sağlanabilir.

Psikoterapinin yardımcı olduğu problemler arasında günlük yaşamla başa çıkma güçlüğü, travma, tıbbi hastalık veya sevilen birinin ölümü gibi kaybın etkileri, depresyon, sinirlilik veya kaygı gibi belirli zihinsel bozukluklar vardır.

Psikoterapinin birkaç farklı türü vardır ve bazı türlerde belirli problemler veya konularda daha iyi sonuçlar alınabilir.

Psikoterapi destekleyici olarak ilaçla veya diğer terapilerle birlikte kullanılabilir.

Psikoterapi Nasıl Yapılır?

Farklı psikoterapi yöntemleri vardır. Örneğin; şema terapi yöntemi Jeffry Young tarafından geliştirilmiştir. Şemalar çocukluk döneminde oluşturulmuş zihinsel yapılardır.

Bu yapılar bizi etkileyen uyaranın ne olduğunun anlaşılması için oluşturulmuş yapılardır. Yaşam boyu devam eden süreç olup; bebeklikten başlamaktadır. Bu terapi yönteminin amacı kişiye ait patolojin şemalarını belirleyip kişinin kendi patolojisinin farkına varmasını sağlamaktır.

Yaşantısal ve bilişsel teknikler oluşturarak kişinin sorunlarıyla başa çıkma stratejileri geliştirmesini sağlamaktır.

İlk seans hem patolojisi olan kişi için hem de terapist için önemlidir. Terapist kişiyi tanımaya çalışır. Belli formlar vererek şimdiki ve geçmişteki ruhsal ve fiziksel sağlık durumunuz hakkında yazı yazmanız istenebilmektedir.

Bu yazılan bilgiler ışığında terapistiniz size karşı derin bir anlayışa sahip olmasına yarımcı olabilmektedir.

Terapi süresi birkaç seans sürebilmektedir. Seans süreleri 45-60 dakika sürebilmektedir. Bu süre; terapistin en uygun tedavi şekline karar vermesi için terapistinizin durumunuzu ve endişelerinizi tamamen anlaması gerekmektedir.

İlk seans kişi içinde terapist, tanıma açısından bir fırsattır. Kişi için terapistin faydalı olup olmayacağını anlaması için ilk seans önemlidir. Kişi terapiste soru sormaktan çekinmemelidir.

Özellikle de terapinin başlangıcında ve istediği zaman soru sorabilmelidir. Kişinin terapistle iyi bir iletişim içinde olması etkili ve verimli bir terapi için çok önemlidir.

Psikoterapide kişinin ve terapistin takip etmesi gereken birkaç unsur vardır.

Bunlar; kişi için terapistin yaklaşımını ve terapi türüdür. Terapi türünü terapist kişiye ve soruna göre kara verebilmektedir.

Kişi için en uyumlu olan terapi yöntemi seçilmelidir. Hangi tür terapinin sizin için uygun olduğunu terapistiniz belirleyecektir. Gerekirse terapi şekli ve yöntemi değiştirilebilir. Tedavideki hedefler belirlenmelidir. Her seansın süresi belirlenmelidir ve kaç tane terapi seansına ihtiyacınız olduğu belirlenmelidir.

Sıkça Sorulan Sorular

Yorumlar

YORUM YAPMAK İÇİN GİRİŞ YAPIN

Kategori