Ergen Terapisi
02 Eyl 2022 11:33

Önder Veli Göktaş

Ergen Terapisi

Ergen Terapi Nedir?

Ergenlik, bireylerin çocukluktan yetişkin dönemine geçişin sağlandığı hem fiziksel hem de karakter olarak değiştikleri bir dönemdir. Ergenlik dönemi 11-12 yaşlarda başlayarak 21-22 yaşına kadar devam eden bir süreçtir. Bazı bireylerin ergenlik dönemine ortalamaya göre daha geç ya da erken girmeleri normaldir. Ergenlikte bireyler çocukluktan çıkarlar ve daha farklı davranış sergileme ve düşünce tarzı edinme eğilimindedirler. Bu farklılıklar beden ve zihinsel değişimlerden kaynaklanmaktadır.

Ergenlik dönemi her birey için farklı ilerleyen bir süreçtir. Her bireyde değişimler yaşansa da bazı bireyler değişim daha az ve problem çıkaramayacak düzeyde olurken, bazı bireylerde ise değişim çok daha fazladır ve bireyler çocukluk dönemlerinde olduklarından çok daha farklı düşünce tarzına ve davranışlara sahip olurlar.

Ergen terapisi gereksinim duydukları duygusal desteği almaları, arkadaşları ve aileleriyle yaşadıkları çatışmaları çözümlemeleri ve yaşadıkları sorunları yeni bir bakış açısıyla bakabilmelerini sağlamak gibi birçok yarar sağlayabilir. Yaş, cinsiyet, genetik gibi etkenlerde çocuk ve ergenlerin psikolojik eğilimlerini etkileyen unsurlar arasındadır.

Ergen terapisinde terapist ile iş birliği içerisinde yaşanan zorlukların atlatılmasına yardımcı olunan, kişinin kendini daha iyi tanımasını sağlayan, ergen bireyin kendi isteklerinin, amaçlarının farkına varmasını sağlayan bir süreçtir. Tarafsız bakış açısı ile psikoterapist, ergene ailesinden farklı bir bakış açısı sunarak, kişiye kendisi ve çevresiyle ilgili farklı bakış açıları kazandırmaya yardımcı olur.

Hangi Durumlarda Ergen Terapisinden Faydalanılır?

Ergenlik döneminde anti-sosyal davranışlar

Ergenlikte kaygı bozukluğu/Anksiyete

Travmalar

Ergenlikte yaşanan ölüm-kayıp-yas süreçleri

Ergenlik dönemi depresyonu

Ergenlikte obsesif- takıntılı davranışlar

Sınav kaygısı

Sosyal fobi/ Sosyal kaygı

Ergenlikte dikkat eksikliği

Madde kullanımı

Ergenlik dönemi davranış problemleri

Ergenlikte öfke ve saldırganlık

Hızlı değişen duygu durumları

Özgüven sorunları

Uyku problemleri- Kabuslar

Ergenlikte suç işleme

Çalma davranışı

Ergen birey- aile arasında işbirliği sağlanması

Aile arasındaki çatışmalar ve iletişim problemleri

Yorumlar

Yorum Yazın

Cengiz TANER

Kategori