Proloterapi Nedir?

Proloterapi Nedir?

Proloterapi Nedir?

Proloterapi, hücre ve doku yenileyici yani proliferatif olan ve irritan solüsyon karışımlarının enjeksiyon yapılması işlemidir. Enjeksiyon işlemi, genellikle vücudun zedelenmiş, aşınmış, gücünü kaybetmiş tendon eklem ve bağlara yapılmaktadır. Proliferatif maddelerin enjekte edilmesi, kasların tendonlarla birleşme yerlerine ve kemiklerin tendonlara yapışma noktalarında mikropsuz iltihaplaşma süreci oluşturur. Bu süreçle beraber vücudun iyileşme mekanizması uyarılır. Böylelikle enjekte yapılan bölgenin bağ, doku ve kıkırdakta yenilenmeler oluşur. Dokular bu işlemle kendini yenilediği için kas ağrılar ve eklem ağrıları kaybolmaktadır.

Proloterapi ameliyatla bile sonuç vermeyen hastalarda iyileşme sağlamaktadır. Sürekli devam eden ağrılar için etkili bir yöntemdir. Proloterapi, uygulanışı oldukça basit ve güvenilir bir yöntemdir.

Proloterapinin Faydaları

Hasarlı veya yırtık bağlar

Eklem ağrıları

Spor yaralanmaları (eklem, tendon ve bağ yaralanmaları)

Boyundan kaynaklanan baş ağrıları

Boyun, sırt ve bel ağrıları

Boyun ve bel fıtığı

Sakroiliak eklem ağrısı

Eklem veya omurga cerrahisi sonrası ağrılar

Omuz ağrıları ve tendon zedelenmeleri

Donuk omuz

Tenisçi dirseği

Karpal tünel sendromu

Kalça ağrısı, zorlaması

Diz burkulma veya zorlaması

Diz bağ yaralanmaları

Aşil tendonu yaralanmaları ve topuk dikeni

Ayak bileği burkulması ya da zorlanması sonucu oluşan ağrılarda fayda sağlamaktadır. 

Proloterapi Nasıl Yapılır?

Proloterapi uygulamasında ağrılı bölgeye solüsyon enjekte edilmektedir. Proloterapideki temel amaç ağrılı yapıları iyileştirmektir. Ağrılı yapının yenilenmesi ve üçlenmesi sağlanır. Proloterapide zararsız mikroorganizmalar verilerek vücuda tahriş ediciler oluşturulur ve oluşan tahrişle yenilenme oluşturulur.

Vücutta irritasyon (tahriş) oluşturmak amacıyla enjekte edilen solüsyonlarla birlikte tamir edici hücrelerin (VEGF, PDGF, FGF, hormonlar gibi) salınımı tetiklenmektedir. Proloterapi uygulaması sonrası, yoğun tamir edici hücrelerle birlikte vücudun kendini tamir mekanizması devreye girmekte ve yaklaşık olarak 3 ay daha bu süreç devam etmektedir.

Proloterapi işlemi hazırlıklarla beraber 30 dakika veya daha az sürmektedir. Lokal anestezi sonrasında işlem yapılacak bölgeye enjeksiyon yapılır. Tedaviden sonra enjeksiyon yapılan bölgeye ısı takviyesi ile 15-20 dakika dinlendirilir. Isı uygulamasından sonra hasta evine gidebilmektedir. 

Sıkça Sorulan Sorular

Yorumlar

Yorum Yazın

Cengiz TANER

Kategori