Duygu Başak Gürtekin, İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji ve İngilizce Öğretmenliği çiftanadal programlarından onur dereceleriyle mezun olmuştur. Yüksek öğrenim sürecinde Washington Virginia International University, State University of New York ve Canada Western Town College’ın da aralarında bulunduğu uluslararası kurumlarda Okul Psikolojisi ve Dil Öğretimi alanlarında eğitim programlarına katılmıştır.
Uzmanlık eğitimine İstanbul Bilgi Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı, Çift Aile Alt Dalı’nda devam etmiştir. Aynı üniversitenin Sosyal Projeler ve Sivil Toplum Kuruluşları Yönetimi Yüksek Lisans programını, "Türkiye’de Medikal Aile Terapisi Merkezi Kurulumunun Kronik Hastalıklar ve Genel Sağlık Sistemi Ekseninde İncelenmesi" başlıklı tezi ile tamamlamıştır. Bu araştırma kapsamında, "Hasta Çocuk Hakları Savunuculuğu ve Psiko-sosyal Destek" alanlarında projeler geliştirmiştir.
2015 yılında “Colors Matter For Health” projesi ile ”Here For Good” ödülünü alarak, Laureate ağının belirlediği "Fark Yaratan Sosyal Girişimciler" listesinde yer almıştır. 2016'da, Dışavurumcu Bir Sanat Biçimi Olarak Ebru’nun, Hastanelerde Uzun Süreli Yatan Çocuk Hastaların Hastalık Algıları ve Tolerans Düzeylerine Etkisi” konulu araştırması Clinton Vakfı tarafından, ebru sanatı ile psikoterapi uygulamalarını uluslararası literatüre taşıyan ilk çalışma olarak Laureate Global Etki Raporu’na alınmıştır.
2016 yılında Laureate Network bursiyeri olarak, University of Rochester Medical Center’da APA Başkanı Prof. Dr. Susan McDaniel tarafından yürütülen "Bütüncül Tıp ve Medikal Aile Terapisi Programını" tamamlamış ve Türkiye’deki ilk Medikal Aile Terapisti unvanını almıştır. Bu eğitim sürecinde Prof. Dr. Susan McDaniel ile birlikte çalışmış ve University of Rochester Aile Terapisi Bölümü Direktörü Prof. Dr.Pieter Le Roux’un deneyimsel aile terapisi gruplarında yer almıştır.
Medikal Aile Terapisi eğitiminin ardından, New York Calvary Hospital’da palyatif bakım, kronik hastalık ve yas konuları üzerine çalışmış, grup terapisi ve aile görüşmelerini takip etmiştir. Bu süreçte diyaliz, böbrek nakli ve palyatif bakım gibi alanları dünya tıp literatürüne kazandıran Brescia Ailesi ile psiko sosyal destek üzerine birebir çalışma deneyimi edinen Gürtekin, Robert Brescia’nın baş hekimliğini yürüttüğü Calvary Hospital Palyatif Bakım Enstitüsü'nde terminal dönem hastalar ve yakınları ile psiko-sosyal destek grupları yürütmüştür.
Medikal Aile Terapisi ve Bütüncül Tedaviler Derneği'nin kurucusu olan Gürtekin, klinik psikologlar, çift ve aile terapistleri, beslenme uzmanları ve tıp hekimlerinden oluşan bir sağlık ekibiyle palyatif bakım, hospis ve hasta hakları temelli uluslararası projeler üzerine çalışmaktadır. Dernek bünyesinde, Türkiye'de ilk kez hasta çocuk hakları savunuculuğu ve kronik hastalık algısı üzerine odaklanılan "Benim Hikayem" isimli bir kutu oyununu tasarlanmıştır.
2016 Aralık itibari ile İstinye Üniversitesi Liv Hastanesi'nde çocuk & ergen, çift & aile ve yetişkinlere psikoterapi hizmeti sunan Gürtekin, 2017 senesinde Liv Concept Psiko - Diyet Polikliniğini kurmuştur. Yataklı servislerde ve ayaktan hizmet verilen poliklinik uygulamalarında, sistemik aile terapisi modelinin ilkelerini destekleyen bir vizyonla çalışılmaktadır. İSU Liv Hastanesi'nin, kuruluş aşamasında olan Palyatif Bakım servisinde, Medikal Aile Terapisi ve Bütüncül Tıp hizmetileri vermek üzere görevlendirilmiş olan Gürtekin, Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilecek olan bu sağlık hizmetinin yaygınlaşmasında öncülük etmiştir.
Çalışmalarını, eğitimlerini almış olduğu Medikal Aile Terapisi, Sanat Terapi, Duygu Odaklı Çift Terapisi, Varoluşçu Terapi ve Çift & Aile Terapisi alanlarında sürdürmekte ve İSU Liv Hastanesinde tam zamanlı görevine devam etmektedir.