Wilderness Terapi Nedir?

Wilderness Terapi Nedir?

Wilderness Terapi Nedir?

Macera terapisi, Kurt Hahn tarafından İngiltere’de geliştirilen “Outward Bound” modelini temel almaktadır. Bahsedilen bu kavram anlamı ile güvenli bir limandan bilinmezliği yolculuk için ayrılmak denilmektedir. Bu kavram temelinde stresli çatışmalı olaylarla baş etmek için fiziksel ve duygu odaklı becerilerini bütünleştirmesini ve geliştirilmesini barındırmaktadır. Hahn 1940’lı yıllarda askerlerle yaptığı çalışmasında askerlerin hayat tutunma ve yaşama arzusunu arttırmasını hedeflemesinden dolayı ilk macera terapisti olarak bilinmektedir.

Wilderness terapisi, terapiye katılan kişilerin macera olarak algıladıkları, terapistler tarafından bilerek seçilen kontrol altında gerçekleştirilen riskli aktivitelere dayanan psikolojik bir tedavinin müdahale şeklidir. Davranışsal terapötik değişikliği gerçekleştirmek için dış ortamdaki deneyimsel öğrenme aktivitelerinden yararlanarak mikro ve mezzo düzeyde değerlendirme ve müdahaleler için kullanılır. Diğer terapi yöntemlerinde içgörü yöntemi ile değil deneyimleyerek aktive yoluyla değişimi hedeflerler.

Danışmanın ya da uzmanın terapilerinde sözel olarak kendini ifade etmesiyle hedeflediği bilişsel değişimin yanı sıra kişiye çeşitli yetenekler geliştirme fırsatı da sağlar. Deneyimle öğrenmeyi daha özellikli bir teknik olarak kullanır ve eylemi merkeze alarak tecrübe ederek öğretme fikrine dayanır.

Macera eğitimi, katılımcıları potansiyelleri dahilinde zor sokacak sıkıntılı durumlar içinde bırakmayı içerir. Çünkü macera terapisinin sisteminde bulunan risk diğer terapi türlerinden farklı kılmaktadır. En sık kullanılan program amaçları davranış odaklıdır ve psikososyal amaçlar, bilişsel gelişim amaçlarından daha sık kullanılır. 

Macera terapisinin birden çok tanımı bulunmakta ve bu tanımların çoğu geleneksel yöntemlerin macera terapisi ile bütünleştirilmesine dayalı olmaktadır. Macera terapisinin tanımlarına göre bazı özellikleri olması gerekir. Bu özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz:

1.       Doğanın pozitif etkisi terapötik iyileşmeyi arttırmaktadır

2.       Stresin motive olarak tetikleyici, stresin pozitif kullanımını sağlar

3.       Kişiler terapi sürecine doğrudan katıldıkları için aktif olmaları terapötik süreçten sorumluluk hissederler

4.       Macera etkinliklerine olan katılımlar doğanın içinde oluşları danışanlar için anlamlı kılmaktadır

5.       Katılımcıların var olan davranışlarını veya oluşturabilecek işlevsel davranışlarını pozitif değişime odaklanılmasıdır.

6.  Özellikle terapi faaliyetlerine yabancı olan bireylerde terapötik etkinliklerin etik yönden de önemsenmesi ve desteklenmesi,

Aynı şekilde davranış merkezli terapi, alışılmamış bir çevre, iklimlerini değerlendirme becerileri, küçük grup gelişimi ve önem veren bir çevre, işlevsel olmayan davranışlardan başarılı davranışlara odaklanma ve terapistin görevini değişiminin macera terapisinin ana parçaları olduğunu ve bu parçalarının eksikliğinin macera terapisini etkililiği etkileyeceğini belirtmektedir.

Vahşi Yaşam Terapi Programları

Klinik terapistler, grup terapisi için veya kişilerle doğaya seyahat eder ve onlara rahatsızlık veren şeyler üzerinde beraber çalışırlar.

Vahşi doğa veya macera terapisi; psikolojik ve zihinsel sağlığına odaklanan bu yaklaşım, geçlere ve yetişkinlere akranlarıyla beraber kamp kurmak yürüyüş yapmak gibi vahşi doğa aktiviteleri yapıyorken zihni kontrol etme tekniklerini ve terapötik yetenekleri öğretir.

Macera Terapisinin Genel Olarak Üç Hedefi Bulunmaktadır

Terapiye katılan danışanların ihtiyaçlarını değerlendirmek ve onlara ulaşmasına yardım etmek,

Danışanların faaliyetlerini belli hedefler tercih ederek bu faaliyetleri danışan için uygun bir duruma getirmek,

Kişilerin gündelik hayatlarında aile okul ve iş ve uğraşlarında daha başarılı sonuçlar elde etmek.

Macera terapisi kullanıldığı alanları, çocuklar, ergenler ve gençler üzerinde travma, bağımlılık ve diğer psikolojik bozukluklarla baş etmek için kullanılır.

Vahşi yaşam terapisinin başarı oranının nedenlerinden birinin, iyileşme programlarında daha genç insanlara yardım etmek için kullanılması olduğu iddia ediliyor.

Macera terapisinde kaya tırmanışı, rafting, mağaracılık gibi çeşitli düzeyde zorluk içeren doğayla bütünleşik fiziksel aktiviteler psikoterapinin bir parçasıdır.

Macera Terapinin Faydaları Nelerdir?

Gruplar halinde olmak, ekip ruhunu ve aidiyet hissi verdiği için bir takımın parçası olma. Ekip içinde liderlik yeteneklerinde artış

Doğa içindeki aktivitelerde zor koşullarda kendine güven hissi geliştirir.

Terapi sırasında mentorların gösterdiği davranışları daha kontrollü ve destekleyici bir ortamda kendine modelleme imkânı sağlar.  Kişisel güçlülük duygusu ve başarı duygusu verir.

Edindiği güven ve başarı duygusunu verdiği güçlü ve benlik bilinci geliştirmeye ve özgüvenin artmasını sağlar.

Kendini tanır kuvvetli ve zayıf yönlerini öğrenir.

Etkili iletişim becerileri edinilebilir.

Sorunlara karşı strateji geliştirilebilir ve problem çözme becerilerinde artış görülür.

Bir takımın parçası olma ve terapötik süreç içinde işe yaradığını hissetmesi özdeğer ve kişisel değer duygusu verir.

Grupça yapılan etkinlerde yardım alamaya ve vermeye istekli olma becerisi. Uygun sınırları ve sınırları belirleme becerisi

Ekip ruhunun en kuvvetli özelliği olan ortak bir hedef belirleme ve bu yolda başkalarıyla iş birliği yapma becerisi

Sorumluluk duygusunda artış

Kendi davranışlarının doğal sonuçları olduğunu kabul etmek

İnce ve kaba motor becerileriyle ve koordinasyonunda artış ve fiziksel dayanıklılık

Risk almanın verdiği konfor alanının dışına çıkmak için daha fazla isteklilik

Yorumlar

YORUM YAPMAK İÇİN GİRİŞ YAPIN

Kategori