Keskin tadı ile bilinen zencefil doğal ağrı kesici özelliği ile soğuk algınlığı ve grip tedavisinde etkili bir besindir. Solunum yollarını açar, sindirimi düzenler, toksik atıcı ve antiseptik özelliği ile semptomlarınızı azaltabilirsiniz. Zencefili, taze şekilde, toz şeklinde, salatalarda, çorbalarda veya çay şeklinde tüketebilirsiniz. Dilerseniz toz zencefil üzerine bal ekleyerek de tercih edebilirsiniz.
Güçlü antiviral ve antibakteriyel etkisiyle kekik çayı soğuk algınlığı, grip ve üst solunum yolu enfeksiyonunda fayda sağlayacak kolayca tüketebileceğiniz bir besindir. Ayrıca kekik yağını da antibiyotik özelliği ile suyunuzun içine bir iki damla şeklinde tüketebilirsiniz.
Nane-Ihlamur Çayı
Kış aylarında ilk aklımıza gelen çaylardan olan nane ve ıhlamur çayı soğuk algınlığı için birebir kullanabileceğiniz bitkilerdendir. Göğsün yumuşatılması ve balgam sökücü etkisi ile hastalığınızn kısa sürede iyileşmesini sağlayacaktır.
Ekinezya çayı bağışıklık güçlendirici etkisi ile kış aylarında soğuk algınlığına yakalanmanızı engelleyecektir. Kış aylarına günde bir fincan tüketmek solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelecektir.
Aklımıza gelen diğer bitkilerden biri de papatyadır. Hastalığınızın çabuk şekilde geçmesini sağlayan papatya vücudunuza sakinlik ve gevşetici özelliği ile rahatlatmaktadır. Çay şeklinde tüketebilirsiniz ve bir kaseye kaynatıp buharını soluyabilirsiniz.
Tıkanıklığı açıcı etkisi ve solunum yolu rahatlatma etkisi ile soğuk algınlığından kaynaklı grip nezle ve sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonunuzu giderilmektedir. Okaliptüs yağını uyuduğunuz yastığa veya kıyafetinizin yakasına damlatabilirsiniz.
Rahatlatıcı ve sakinleştirici etkisi ile hastalıktan kaynaklı gerginliğinize iyi gelmektedir. Zengin içeriği ile soğuk algınlığınız hızlı bir şekilde geçmesini sağlayabilirsiniz.
Karanfil sinüslerde biriken iltihabı sökmekte oldukça etkilidir. Bakterileri yok etme özelliği ile soğuk algınlığında koklayabilir veya kaynamış suyun içine 4-5 damla damlatıp buharını soluyabilirsiniz.
Sirke vücudu alkali yapma özelliği ile virüslere ve bakterilere karşı savaşma da başarılı olmaktadır. Soğuk algınlığı belirtilerini hissettiğiniz dönemler sabahları bir yemek kaşığı organik elma sirkesi içebilirsiniz. Bunun yansıra ılık su ve bal ile de karıştırıp tüketebilirsiniz. Soğuk algınlığı semptomlarına ve öksürüğe fayda sağlayacaktır.
Antibakteriyel ve antiviral özelliği ile bağışıklığınızı güçlendiren propolisi tüketmek hastalık riskinizi ortadan kaldıracaktır.
Hastalığın ilerlemesini durdurur ve bağışıklığınızın güçlenmesine etki sağlar. Antioksidan etkisi ile burun akıntısını keser. Soğuk algınlığı dönemlerinizde ve mevsim geçişlerinde lezzetli bir çay tüketmek isterseniz tercih edebilirsiniz.
Ballı Süt
Sütü bala karıştırmak hepimiz için lezzetli bir tüketim tercihi olabilir. Soğuk algınlığı yaşayan çocukların ve yetişkinlerin hastalık sürecinde zengin kalsiyum ve vitamin içeriği ile belirtilerinizin azalmasına fayda sağlayacaktır.
Omega 3 yağ asitlerini içeren balıkları da beslenmenize eklemeniz bağışıklık sisteminizin güçlenmesine fayda sağlayacaktır.
Vücut direncinizin artması için temiz havayı solumaya dikkat edin. Tütün ürünlerinden uzak durun.
Bol miktarda su içmek vücuttaki dehidrasyonu önler ve virüslerin yayılımını engeller. Gün içerisinde sıvı alımını arttırmanız soğuk algınlığı belirtilerini azaltacaktır.