Sklero Terapi Nedir?

Sklero Terapi Nedir?

Sklero Terapi Nedir?

Sklero terapi, 150 yılı aşkın bir süredir örümcek damarlarının ve bazen de varisli damarların tedavisinde kullanılmaktadır. Varis cerrahisi gibi, sklero terapi teknikleri de bu süre içinde gelişti. Ultrasonografik kılavuzluk ve köpük sklero terapi gibi modern teknikler bu evrimdeki en son gelişmelerdir.

Sklero terapi damar içine bir ilaç verilerek o damarın kapatılması işlemidir. Sklero terapi tedavisine iğne tedavisi de denilir. Sklero terapi eğer ilaç köpürtülerek uygulanırsa buna köpük tedavisi denilir. Aslında bu da sklero terapinin bir türevidir. Sklero terapi sırasında ilaç damara verildiğinde damarın iç kısmını bu ilaç etkiler. Damarın kapanmasını daha sonra da yok olmasını Sklero terapi sağlar. Sklero terapi; bozulmuş ve görevini yerine getiremez hale gelmiş olan toplardamarların kapatılması için uygulanan yöntemlerden birisidir.

Sklero terapi ameliyatsız varis tedavisi yöntemlerinin en sık kullanılanlarından biridir. Bu tedavide varisin klasik tedavisi olan ameliyat yerine ameliyatsız varis tedavisi yapılır.

Varis Nedir?

Varis, temel görevi kanın oksijenlenmesini sağlamak ve dolaşıma yeniden katılması için kanı taşımak olan toplardamarlardaki kapakçıkların bozulmasıyla meydana gelen durumdur. Bu kapakçıkların bozulmasıyla, oksijenlenmiş kan yukarıya taşınamamakta, damar içinde birikerek varis halini almaktadır.

Varisler; ağırlık hissi, ağrı, şişlik, parestezi, gece krampları, yorgunluk ve kaşıntı, huzursuzluk gibi hislerle semptomlar oluşturabilmektedir. Genel itibariyle varisin kendini gösterme durumlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

• Yeni ve kötü görünen damar oluşumları meydana gelmesi; 1-2 mm çapında, örümcek ya da ağaç kökü görünümünde, koyu bir noktadan etrafa yayılan kırmızı, mor ya da mavi renkli ince kılcal damarlar oluşmasıyla varis kendini göstermektedir.

• Gözle daha net görülebilecek, 3-4 mm çapında mavi- yeşil görünümlü damarlar oluşmasıyla,

• Cilt altında çubuk makarna ve fındık gibi görünen damarlar meydana gelmesiyle de ortaya çıkabilmektedir.

Sklero Terapi Nasıl Uygulanır?

Kılcal ve orta kalınlıktaki damarların genişlemesi karşısında uygulanan tedavi yöntemi olan sklero terapi için kullanılan ilaç çok ince iğneler ile tedavi yapılır. İlaç varisleşmiş olan damarların için enjekte edilir. İlacın etkisiyle varisli damarlar yapışarak kapanır. Böylece varisli damardan kurtulmuş oluruz.

Sklero terapi ile kapatılan damarların işlevini çevredeki sağlıklı damarlar yerine getirmeye başlar. Böylece çevre dokularda varise bağlı sorunlar son bulur. Tedavi uygulamasında Muayene ve tanı süreci sonrasında, köpük mü yoksa ilaç mı kullanılacağına karar verildikten sonra hasta ve uygulama için materyaller hazırlanmaktadır. Her damar için skleroterapi uygulaması yaklaşık 15 ila 45 dakika arasında sürmektedir. Uygulama sonrasında hastanın yaklaşık 10 gün süre ile varis çorabı giymesi gerekmektedir.

Varisli damarın ilaç ya da köpük yöntemi ile kapatılması yöntemi olan sklero terapi yöntemi için birkaç seans gerekebilmektedir.

Ve sklero terapi sık şu bölgelere uygulanmaktadır:

• Bacaklar ve baldırlar (en sık karşılaşılan bölgelerdir),

• Ayaklar ve Ayak bilekleri

Sklero Terapi Avantajları

Araştırmalar enjeksiyon yapılan damarların yüzde 80’inde iyileşme olduğunu gösteriyor. Sklero terapi uygulamasında yüzde 90’ında olumlu yanıt vermektedir. Birçoğuna örümceksi yapıdaki ufak yapıdaki damarlar üç ila hafta arasında kaybolmaktadır. Daha büyük damarların kaybolması üç dört ayı bulabilmektedir. Tedaviye olumlu yanıt veren damarlar tekrar ortaya çıkmamaktadır.

• Derideki kahverengi çizgiler veya lekeler, muhtemelen enjekte edilen damarlardaki kandan kaçan bir demir türünün neden olduğu, enjeksiyon bölgesinde görülebilir. Çoğu durumda, 3 ila 6 ay içinde kaybolurlar, ancak yaklaşık yüzde 5’inde kalıcı olabilirler.

• Altta yatan sorunun giderilmesi, aşamalı varis tedavisi planlaması, sklero terapinin başarısını arttıracak ve tekrarlama riskini azaltacaktır.

• İşlem öncesinde fizik muayenenin dışında ön hazırlık gerektirmiyor.

• Bir saat gibi kısa sürede tamamlanabiliyor.

• İşlemi bir öğle arasında yapmak mümkün olabiliyor

• Hasta ağrı hissetmiyor.

• Aynı gün içinde gündelik yaşama, işe dönebiliyor.

Yorumlar

YORUM YAPMAK İÇİN GİRİŞ YAPIN