Sivilce Neden Çıkar?

Sivilce Neden Çıkar?

Akne ya da sivilce cilt üzerinde bulunan sebum yani yağ salgılana kanalların tıkanıp şişmesi ve daha sonra bakterilerin birikmesi ile oluşmaktadır. Genellikle yağlı ciltlerde karşılaşılan sivilce problemi gözeneklerin tıkanmasıyla iltihaplı kabarcıkların meydana gelmesi ile meydana gelmektedir. Fazla yağ üreten ciltlerde bu yağ, ölü deriler ciltten atılmayarak sivilceye dönüşebilir. Sivilcelerin oluşumunda genetik, beslenme, çevresel faktörler ve hormonların rollü olmaktadır. Bu faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Hormonal değişiklikler ile oluşabilmektedir. Bu değişiklikler ergenlik dönemindeki hızlı değişim ve hamilelik döneminde meydana gelen hormonal değişikliklerden oluşabilmektedir. Bazı hormonlar; aşırı androjenler yani erkek cinsiyet hormonu gibi ve kadınları yaşadığı polikistik over sendromu gibi durumlarla ilgili olabilir.

Kadınlarda görülen adet düzensizliklerinden kaynaklı sivilceler oluşabilmektedir.

Yanlış ve sağlıksız beslenmek anında sivilce oluşumunu tetikleyebilecek bir faktördür. Şeker, tatlandırıcı içeren ürünler, beyaz un ile yapılan unlu mamuller, şekerli içecekler sıralanabilir. Ayrıca yetersiz beslenme ve çok fazla glisemik yiyecek tüketmek cildinizin yapısını bozabilir.

Yanlış kozmetik ürün kullanmak.

Gözenekleri tıkayan ve yağlı ürünler kullanmak.

Kullandığınız ürünler, duş jeli, şampuan ve sabunlar sivilce oluşumunu tetikleyebilmektedir.

Kafanızdaki şapkalar, saç çizgisi boyunca sivilceler neden olabilmektedir.

Yapılan bazı egzersiz ve sporların sonucunda fazla terlemek sivilce oluşturabilir. Bu durumlarda duş almanız iyi olacaktır

Yoğun duygular, depresyon, anksiyete ve stres sivilceyi tetikleyebilir.

Bazı ilaçların kullanımı sivilce oluşumunu tetikleyebilmektedir. Androjen, lityum, yüksek dozda B12 ve kortikosteroid içerikli ilaçlar bu gruptandır.

Oluşan sivilceleri sıkmak, tahriş etmek.

Sigara gibi tütün ürünleri kullanmak.

Ciltteki kirlilik bakteri oluşumuna ortam hazırlar.

Nemden ya da güneşe maruz kalmaktan dolayı cildin tahriş olması sivilceye yatkınlaşması.

Sıkça Sorulan Sorular

Yorumlar

YORUM YAPMAK İÇİN GİRİŞ YAPIN

Kategori