Proton Terapi Nedir?

Proton Terapi Nedir?

Proton Terapi Nedir?

Proton tedavisi (Proton Beam Therapy, PBT), geleneksel radyasyon tedavisinde kullanılan X-ray ışınları yerine yüksek enerjili proton parçacıklarını kullanan bir radyoterapi yöntemdir. Kiklotron adı verilen cihaz sayesinde proton parçacıkları hızlandırılır ve enerji kazandırılır. Yüksek enerjiye ulaştıkları zaman cihazdan fırlatılır ve işlem öncesi belirlenmiş tümör bölgesine gönderilir. Proton parçacıkları, tümör hücrelerini yok etme enerjilerini, doku içinde belirlenen derinlikte yayarlar. Bu derinlik, hastanın durumuna, tümörün yerleşim yerine ve büyüklüğüne bağlı olarak işlem öncesi belirlenir ve ayarlanabilir.

Proton tedavisi, tümörleri hassas bir şekilde hedef alan, sağlıklı doku ve organlara verilen zararı önemli ölçüde azaltan gelişmiş bir radyasyon dağıtım sistemidir.

Proton, atom çekirdeğinde bulunan artı yüklü atom altı parçacıktır. Bu atom seviyesi parçacık, proton tedavisinde kullanılarak radyoaktif ışın üretir ve kanser hücrelerinin öldürülmesinde kullanılır.

Proton tedavisi başka deyişle proton terapisi, çeşitli kanser türlerini tedavi etmek için tek bir yüksek enerjili proton demeti kullanan gelişmiş bir radyasyon terapi tedavisidir.

Hangi Tip Kanserlerde Etkindir?

• Çocukluk çağı tümörlerinin çoğu radyasyona karşı son derece hassastır.

• Prostat kanserleri,

• Beyin tümörleri,

• Spinal tümörler,

• İskelet Sarkomları (Kas / Kemik / Kıkırdak),

• Meme Kanserleri ve bunların metastazlarında etkilidir.

Proton terapisinin avantajı, protonların enerjilerinin çoğunu tam olarak kanserli bir tümörün lokalizasyon bölgesinde salmalarıdır. Protonlar vücutta hareket ettikçe yavaşlar, elektronlarla etkileşime girer ve yolun sonunda maksimum radyasyon salar. En büyük enerji salınımının gerçekleştiği yere "Bragg Zirvesi" denir. Doktor, hastanın vücudundaki Bragg tepe noktasını kanserli tümörün merkezine denk gelecek şekilde hesaplayabilir. Protonların etkisi, neoplazmın şekline ve derinliğine tam olarak karşılık gelirken, aynı zamanda sağlıklı doku ve organları etkilemez.

Yorumlar

YORUM YAPMAK İÇİN GİRİŞ YAPIN

Kategori