Mezoterapi Nedir?

Mezoterapi Nedir?

Mezoterapi Nedir?

Mezoterapi, 1952 yılında Dr. Michel Pistor tarafından ilk kez uygulanan ve günümüzde estetik amaçlı yapılan orta deri tedavisidir. İlgili bölgede bulunan cildin ortadaki katmanına birtakım özel karışım solüsyonlar hazırlanarak oldukça ince iğneler kullanılarak mezoterapi yapılır.

Cilt üzerinde meydana gelen tahribatlar ve zayıflayan kan dolaşımının düzenlenmesi için yapılan bir tedavidir. Solüsyonların içeriği uygulama bölgesi, uygulama amacı, kişinin yaşı, kişinin ihtiyacı olan maddeler gibi birçok farklı faktör bir araya gelerek kişiye özel vitamin, amino asit, mineral gibi maddeler kullanılır.

Cilt belli bir yaşa kadar ihtiyacı olan vitamin, mineral ve aminoasitleri düzenli bir şekilde üreterek kendisini yenilenmektedir. Belirli bir yaştan sonra vücut bu maddeleri üretmediği için ciltte yenilenme olmamakta ve yaşlanma süreci başlamaktadır. Cildin temel yapı taşı olan hyalüronik asit, kolajen ve elastin vücutta yaşa bağlı olarak eksildiğinde cilt; esnekliğini, rengini ve parlaklığını kaybetmektedir. Cilt yaşlandıkça pigment hücreleri lekelenmeye ve su kaybetmeye başlamaktadır. Özellikle yaşlı ciltlerde nemsiz ve kuru cilt tipi ortaya çıkmaktadır. Kuruyan cilt yıpranarak kırışmaya başlamaktadır. Bu döngüden kurutulabilmek için cilt hücreleri tedavi etmek için yapılan işlemlere mezoterapi adı verilmektedir.

Mezoterapi Hangi Durumlarda Yapılır?

Mezoterapi, yaşlanmaya bağlı olarak çıkan etkileri yok etmek için yapıldığı için cildinde kırışma, sarkma ve renk değişiminden şikayetçi ve saç dökülmesinden muzdarip herkese yapılabilmektedir. Anacak mezoterapi uygulaması için 20 yaş üstü olması gerekir.

Mezoterapi, kan dolaşımını yükseltir ve ciltteki enflamasyonu azaltır. Uygulamanın amaçlarından biri de kollajen ve eleastin üretiminin teşvik edilmesi ve cildin elastikiyetinin yükseltilmesidir. Genellikle estetik uygulamalarında kullanılan mezoterapi amaçları şu şekilde sıralanabilir:
• Cilt yaşlanması ve sarkması

• Leke tedavisi, güneş lekeleri

• Kilo kaybı

• Saç dökülmesi, saç tedavisi, kellik

• Gözaltı morlukları ve gözaltı torbaları

• Alerjiler

• Spor yaralanmaları

• Vitiligo (derideki pigment yetersizliği)

• Akut ve kronik ağrılar

• Selülit, damar, gıdı ve başka bölgelerde görülen lokal yağ birikimleri,

• Akne, keloid, bacak ülserleri, fotoyaşlanma, yüzde gençleştirme,

• Deri çatlakları

• Fibromiyalji (geceleri yeterince uyku almasına rağmen sabah kalktığında insana kendini hiç uyumamış gibi hissettiren yumuşak doku romatizması)

Mezoterapi Nasıl Uygulanır?

Cerrahi olmayan bir tedavi tekniği olan mezoterapi, dünya çapında başta cilt yenileme olmak üzere bölgesel zayıflama ve yaşlanma karşıtı bir tedavi yöntemi olarak kullanılır. Akut ve kronik ağrıların yanı sıra cilt lekeleri, selülit, çatlak gibi deri hastalıklarının tedavisi için de kullanılan mezoterapi, iğne ile yapılan akupunktur uygulamasına benzer bir tekniktir. Bu teknikte kişinin ihtiyacına uygun olan maddeler cilde enjeksiyonla verilmektedir. Kullanılan iğneler oldukça ince ve cilde uyumludur. Uygulama öncesinde anestezik bir kremle yüz kısmı uyuşturulmakta ve böylelikle ağrı ve acı hissi en aza indirilmektedir. Kişiye özel olarak hazırlanan mezoterapi solüsyonlarının mikroenjeksiyon yöntemiyle direkt olarak problemli bölgeye enjekte edilmesidir. Sistemik etki yaratmaksızın mevcut rahatsızlığın tedavi edilmesi hedeflenir.

Mezoterapi yöntemi ile sistemik olarak kullanılan ilaçlar lokal olarak daha az miktarda ve doğrudan hastalıklı bölgeye uygulanabiliyor. Böylece tedavi amaçlı uygulanan mezoterapi sayesinde sistemik yan etki riski azalıyor.

Mezoterapide kullanılan bazı maddeler şunlardır:

A vitamini; Epidermis hücrelerinin büyümesini düzenleyerek deri esnekliğini arttırır

C vitamini; Derideki kollajen sentezini arttırır, melanin yapımını azaltır

Amino asitler ve peptidler; Proteinlerin yapı taşı olan amino asitler yıpranmış cildin onarılmasına yardımcı olur

 Na, K, Ca, Mg iyonları; Birçok hücre aktivitesine etki ederek cildin metabolizmasını düzenlerler

 Somon DNA; Deri dokusunda yer alan proteinlerin sentezini arttırırlar

Co-Enzimler; Deri dokusunun enzimler aracılığıyla yapılan onarım sürecini hızlandırırlar

Hyalüronik asit; Son yıllarda çok popüler olan ve çok yüz güldürücü sonuçlar verdiğinden dolayı gençlik aşısı olarak ta isimlendirilen hyalüronik asit hakkında aşağıda daha detaylı bilgilendirilme yapılmıştır.

Büyüme Faktörleri; Cildin yenilenmesi ve anti-agingden sorumludur
Mezoterapi Türleri Nelerdir?
Mezoterapi görünümünün düzelmesi istenen her bölgeye uygulamaktadır. Mezoterapi, kozmetik dermatoloji olarak tanımlanan cilt problemlerinin tedavisinde etkilidir.

Mezoterapide yaptırılan bu işlemler yalnızca tedavi için değil, koruyucu olarak da uygulatabilir. Böylece var olan problemin tekrarlanması engellenir.

Mezoterapi türleri şu şekilde sıralanabilir:

PRP Mezoterapi: PRP mezoterapi kişinin kendisinden alınan kanın uygun işlemlerden geçirilerek tekrar kendisine, kozmetik veya hastalık nedeniyle (deri, eklem vs.) enjekte edilmesidir. Yaklaşık olarak 20 dakikalık bir işlemdir. Hastadan alınan kan, en canlı fibrin ve trombositleri ayrıştırmak için işlemden geçirilir. Santrifüj işleminden sonra kanın trombosit ve fibrin bileşeni çıkarılır ve ihtiyaç duyulan bölgeye yeniden enjekte edilir.

İğnesiz Mezoterapi: İğnesiz mezoterapi yöntemiyse basınç sistemi ile çalışan cihazlarla mezoterapi için kullanılan maddelerin deriye uygulanması tekniğine dayanıyor. İğne fobisi olanlar ve özel durumlarda avantaj ve dezavantajları bulunabiliyor.

Saç mezoterapisi, hem kadınlar hem de erkeklerde saç dökülmesini engelleyen, bununla beraber saç uzamasını sağlayan ve kelliğin tedavisi olarak da kullanılabilen bir yöntemdir. Kelleşme sorunu yaşayan insanların saç derisindeki gerekli vitamin, mineral ve besin ögelerini sağlayarak, saç dökülmesini önler. Besin ögeleri içeren enjektör yardımıyla, saç derisine bir sıvı enjekte edilerek gerçekleştirilir.

Yüz mezoterapisi, cildi gençleştirmek ve sıkılaştırmak için yapılan anti aging işlemi. Güneş, yaşlanmak, çevresel faktörler ve kolajen kaybı birleştiğinde ortaya kırışan ve sarkan bir cilt görünümü çıkıyor. Yüz mezoterapisi uygulamasında hyaluronik asit, antioksidan, vitamin, mineral ve amino asit içeren ilaçlar karıştırılır ve cilt altına enjekte edilir.

Leke mezoterapisi, cilt rengini açmayı hedefleyen ve ciltteki leke görünümünü azaltmayı hedefleyen bir yöntemdir. Leke mezoterapisinde, lekeleri tedavi eden içerikler cilt altına iğneli mezoterapi ile enjekte edilir.

Göz altı mezoterapisi, göz altındaki kırışıkları, morlukları, torbalanmayı ve çöküklüğü tedavi etmeyi amaçlamaktadır. Göz altı mezoterapisinde bitki, oksidan ve vitaminlerinden yapılan ilaç karışımı göz altına enjekte edilerek tedavi edilmektedir.

Selülit mezoterapisi, özellikle kadınların şikâyet ettiği bu durumu mezoterapi yöntemiyle yağlı bölgeye oradaki yağları parçalayıcı, dolaşımı hızlandırıcı ve cildi sıkılaştırıcı bir karışım ile derinin orta tabakasına verilmesiyle tedavi edilmektedir.

Mezoterapinin Faydaları?

Mezoterapide problemin olduğu bölgeye uygun solüsyonlar hazırlanarak işlem uygulanır. Bu şekilde o bölgedeki kan dolaşımı, lenfatik dolaşım ve immün cevap düzenlenir. Mezoterapi, uygulama yerine göre birçok farklı şekilde fayda sağlayan bir tedavi yöntemidir.
Uygulandığı bölgelerdeki cilt sorunları, bölgesel yağlanma, selülit gibi birçok problemi çözümleyerek ortadan kaldırılabilmelerini sağlıyor. Özellikle kellik problemi yaşayan kişiler ve halk arasında saç kıran olarak bilinen alopesi gibi saçlarda yaşanan sorunlarda başvurulan bir tedavi yöntemidir.

Mezoterapinin faydaları şu şekilde sıralanabilir:

• Donuk ve parlaklığını yitirmiş ciltlere canlanma,

• Ciltte elastikiyet kaybı ve sarkma tedavisinde yardımcı,

• Kırışıklıklar hafifler. Cilt aydınlık bir görünüme kavuşur,

• Cildin yaşlanmasını engellemeye yardımcı,

• Yüzün yorgun görünümünü gidermeye yardımcı,

• Sigara içenlerde cilt hasarını engellemek ve tedavi etmeye yardımcı,

• Yaz öncesi güneş ışınlarının zararlarına karşı önlem almaya yardımcı,

• Güneşten zarar görmüş ciltleri düzeltmeye yardımcı,

• Diğer leke tedavileriyle birlikte lekeleri hafifletmek veya gidermeye yardımcı,

• Diğer yöntemlerle birlikte sivilce izi, diğer yara ve yanık iz tedavisinde etkili,

• Diğer yöntemlerle birlikte cilt çatlak tedavisinde yardımcı olabilmektedir.

Yorumlar

YORUM YAPMAK İÇİN GİRİŞ YAPIN

İlgili Profiller

Kategori