Kum Terapisi Nedir?

Kum Terapisi Nedir?

Kum Terapisi Nedir?

Pediatrist Margaret Lowenfeld tarafından çocuklarla çalışırken geliştirdiği Dünya Tekniği isimli bir teknik geliştirmiştir. Bu teknikte farklı konularda belirlediği birçok figür ile çocukların kendilerine oyun esnasında dünya oluşturması istiyor. Bu teknik çocuklar üzerindeki iyileştirici etkisi dikkat çekmeye başlıyor. Daha sonra Dünya Tekniğinden etkilenen İsviçreli terapist Kum Terapisi tekniğini geliştirmiştir. Bu yöntemlerin birleştirilmesi bugünkü kum terapisinin halini almaktadır.

Kum terapisi çocukların içsel dünyasını analizi için söze dökülmeyen duygusal problemleri anlaşılması için kullanılmaktadır. Bununla beraber konuşamayan veya sözlü ifade bulunamayan her yaşayan çocuğa hitap eden bir terapi tekniğidir. Kum terapisi 2 yaşından büyük tüm çocuklara, ergenlere, yetişkinlere kullanılabilir.

Danışanların bilinç ve bilinçaltındaki dengeyi kurarak kişinin kendi sosyal gerçekliğini içsel dünyasını yansıtabileceği veya gereken onarılmayı yapılabilecek ‘’kumdan dünya’’ oluşturma imkanı sağlar.

Kum terapisi yapılan araştırmalar ile kum oyununun danışanın travmalarını, duygusal ve ilişkisel engellerin çözümünde olumlu sonuçlar verir.

Kum Terapisinde Hangi Malzemeler Kullanılır?

Kum terapisinin uygulandığı oyun terapisi odalarının önemli şartı hijyenik olması, oyuncakların dezenfekte edilmiş olmalıdır. Terapi odasında çocuğun gelişimine ve analizine uygun oyuncaklar bulunmalıdır. Oyuncakların belli özelikleri bulunmaktadır. Hepsi bir anlamı ifade ettiği için işlevine göre kategori edilmiş olması önemlidir. 

Gelelim kum terapisi malzemelerinin neler olduğuna. Kum terapisi uygulamasında, suya dayanıklı malzemeler kum tepsisi, kinetik kum, minyatür oyuncaklar bu malzemeler tozsuz, kokusuz, kimyasal madde içermeyen malzemeler olmalıdırlar. Terapide her bir oyuncak belli anlamları ifade etmektedir.  Çocuğun oyun içerisinde seçtiği oyuncak ve oyunu oluşturma şekli yaşantısına, içsel dünyasına ve duygularına dair ipuçları verir.

Kum terapisi kum dışında kullanılan her figür ve kullanılan malzemeler her bir durumu sembolize etmelidir. Bundan dolayı kum terapisinde çeşitlerin bol olması önemlidir. Kum terapisi minyatür oyuncakları şu şekilde sınıflandırılabilir:

Arabalar

Asker, savaş, polis

Din, ölüm, inanç

Doğa, ağaçlar, sınır, çit

Eşya, yaşam, gıda, market

Hayvan

İnsan Figürleri

Kahraman, çizgi film figür

Kum Tepsisi, kum

Meslek figürleri

Mitoloji, sembolizm

Sağlık, travma

Silahlar

Tema setler

Yapılar evler

Kum terapisi sembolize ettiği için kullanılan minyatürlerin veya oyuncakların gerçeğe uygun renkte veya özellikte olmalı, içeriğinde zararlı madde içermeyecek şekilde üretilmiş olması gerekir. Her oyuncak seçimi çocuğun duygusal durumu konusunda önemli ipuçları verir. Bu yüzden oyun terapisti terapi sırasında çocuğa çok sayıda oyuncak çeşidi sunar. Çocuğun durumuna göre hangi oyuncaklar seçeceğine karar verir.

Kum Terapisi Hangi Durumlarda Kullanılmaktadır?

Öncelikli olarak kullanım alanı çocuklarla ortaya çıkar. Süreç boyunca çocukların doğal ortamında kum ile oynaması etkili sonuçlar vermiştir. Çünkü kum çocuk için tanıdık bir şeydir. Bu yüzden oyun ortamında kumla karşılaşmak çocuğu rahatlatır. Çocukların cinsel ve fiziksel istismar konusunda fayda sağlamaktadır.

Söze dökülemeyen duyusal sorunların ifade edilememesi

Fiziksel ve duyusal şiddet

Dikkat dağınıklığı ve davranış bozukluğu

Ebeveynlerin boşanma durumu sonrası adaptasyon süreci

Konuşma ve dil bozukluğu

Tırnak yeme, parmak emme

Gelişmemiş motor becerilerinde

Okul öncesi adaptasyon sorununda

Aile içi yaşanan şiddet durumlarında

Stresli olayların yeniden yapılandırılması

Ego güçlendirme

Beceri kazandırma

Zıt düşünceleri deneyimleri uzlaştırma

Alt kişilik boyutlarını birleştirme

Yeme bozuklukları

Beyin travması

Okula uyum problemleri

Kardeş kıskançlığı

Alt ıslatma, dışkı kaçırma sorunu

Tırnak yeme veya parmak emme

Konuşma ve dil bozukluğu

Özgül fobi gibi durumlarda tercih edilmektedir.

Kum Terapisinin Faydaları

Çocuk bilinçaltındaki düşünce ve duygularını tepsi üzerinde içten dışa aktarırken, yaratıcılığı, algıları, içsel duyguları ve anıları özgürleştirilir.

Birçok çocuk kum oyununu doğal bir ifade biçimi olarak görür ve bu da kendilerine çekici gelir.

Kum terapisi içinde oyunlar zorlu duygular ve karmaşık düşüncelerin üstesinden gelebilme motivasyonunu uyandıran bir tekniktir.

Kum oyunu sözel olmayan ifadeler içerir.

Kum terapisinde çocuklar kendi içsel dünyasını, duygu ve düşüncelerini somut imgelere dönüştürülmesi sağlanır.  Kum terapisine bulunan minyatürler sembolleri ifade ettiği için çocuğun bir resim oluşturması sağlanır.

Kum oyununun farklı bir kinestetik özelliği vardır. Kumu elle şekillendirmek dokunsal bir deneyim sağlar. Kuma dokunmak ve kumda oynamak kaygılı ya da bütünlüğü bozan okul öncesi çocuklarda rahatlatıcı bir etki yaratabilir.

Kum oyunu sembolik biçimde bilinç dışı çatışmaların ortaya çıkmasıyla ve psikolojik anlamların sağlıklı bir şekilde yeniden düzenlenmesiyle küçük çocuklarda iyileşmeyi ve dönüşümü kolaylaştırmaktadır.

Kum terapisinde çocukların psikolojik acılarını kum tepsisinde ifade ederler ve duygusal bir katarsise girerler, oyun sırasında davranışların temelinde yatan bilinçaltında ki bastırılmış duygu, öfke ve  düşmanlığı serbest bırakır.

Süreç içerisinde her kum tepsisi geçmişteki ve var olan yaralarla başa çıkabilmenin birer parçası ya da bireyleşmeye giden yolculukta bir adım olarak görülebilir.

Katarsis ise çocuğun kum sahnelerinin değerlendirme yapmayan, ilgili, güvenilir bir yetişkinin gözüyle harekete geçirilir.

Yorumlar

YORUM YAPMAK İÇİN GİRİŞ YAPIN