Kinezi Terapi Nasıl Uygulanır?

Kinezi Terapi Nasıl Uygulanır?

Kineziterapi Nedir?

Kineziterapi, Yunancada Kinezi hareket, terapi tedavi anlamına gelmektedir. Hareket etmeyi esas alan bir tedavi yöntemidir; fizik tedavi ve rehabilitasyon çalışmalarının temelini oluşturur. Çeşitli modern rehabilitasyon cihazlarla hareketle tedavi uygulanır. Fiziksel uyaranlarla hastalıklı bölgeye geri bildirim yapılarak hastalığın durumuna göre çift yönlü iyileştirici reaksiyonlar örneğin kas tonusunun artırılması, kan dolaşımının tetiklenmesi vs. gibi etkiler yapılmaya çalışılır.

Temel olarak tedavi amaçlı özel hareketlerin uygulanmasını kapsayan hareketle tedavi yöntemlerinin bütünüdür. Kineziterapi kişiye özel yöntemlerin uygulandığı bir tamamlayıcı tedavi türü olup alanında uzman fizyoterapistler tarafından uygulanmalıdır.

Kineziterapi Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

Hareketsiz yaşam pek çok hastalığa davetiye çıkarır ve bütün vücudu etkiler. Hareketsizliğin getirdiği hastalıkların tedavisi içinse yapmanız gereken tek şey hareket etmektir! Kineziterapi pek çok kas, eklem ve omurga rahatsızlıkları için kişiye özel uygulanacak egzersiz kürleri ile size ilaçsız ameliyatsız sağlıklı bir yaşam vaat ediyor.

Kineziterapi eklem kasılmaları, sebebi bilinmeyen şiddetli omuz ağrıları, omuz çıkıntıları, bel, kas ve karın ameliyatları sonrası rehabilitasyon, bağ plastiği ve diz kapağı ameliyatları sonrası, bel, kalça ve diz protezi ameliyatları sonrası rehabilitasyon tedavilerinde de uygulanabilmektedir. Yani kineziterapi uygulamaları kemik sistemi, eklemler, kaslar, periferik (çevresel) sinir sistemi ve merkezi sinir sistemi gibi bileşik fizyolojik sistemler üzerinde etkili sonuçlar doğurur.

Kineziterapiyi şu hastalıklarda da fayda sağlayabilirsiniz:

• Bel ve boyun bölgesinde kireçlenme,

• Akut ve kronik sırt ağrısı,

• Bel fıtıkları,

• Omurga ağrıları,

• Eklemlerin dejeneratif hastalıkları (gonartroz, koksatroz, poliartroz gibi),

• Omurga eğriliği (skolyoz),

• Kas, eklem ve omurga düzensizlikleri,

• Çıkıklarda eklemin dengeleştirilmesi,

• Omurga romatizması (ankilozan spondilit),

• Donuk omuz,

• Romatoid artrit.

Kinezi Terapi Nasıl Uygulanır?

Kineziterapi tedavisinin temelinde ölçülü ağırlıklar ile çalışma planı vardır. Hastaya fizik tedavi uzmanı tarafından belirlenen egzersiz programı, fizyoterapist eşliğinde uygulanır. Kineziterapi ve iyileşme sürecine olumlu etki alınabilmesi için, diğer fizik tedavi yöntemlerinin de uygulanması gereklidir. Bunlar şöyle açıklanabilir:

• Egzersiz: Kineziterapide uygulanan temel tedavi yöntemidir. Hastaya özgü fizyoterapistler tarafından planlanan egzersiz yöntemleri, eklemlerin hareket genişliğini artırmak ve korumak, kas kuvvetini artırmak, segmental stabilizasyon ve koordinasyonu geliştirmeyi hedeflemektedir.

Ortopedik Manuel Terapi: Özellikle kas- iskelet sistemi hastalıklarında meydana gelen mekanik problemler, hareket kısıtlılıkları ve ağrıda elle yapılan uygulamalarla tedavi eden tıbbi yöntemlerdir.

Nörolojik Rehabilitasyon: Nörolojik kökenli rahatsızlıklarda his, algılama, kas kuvveti, denge, koordinasyon ve vücut bütünlüğünü korumaya yönelik yapılan tıbbi uygulamalardır.

• Grup egzersizleri: Benzer yaş dağılımı ve tanıya sahip olan hastalarımızdan oluşturduğumuz, fizyoterapist eşliğinde yapılan egzersiz seanslarıdır. Çoğunlukla su içerisinde olup, grup sayımız 15- 20 arasında değişmektedir. Grup egzersizleriyle; kişilerin en çok motivasyon ve iyilik halinde artış olduğu saptanmıştır.

• Su içi egzersizleri: Ağrılı ve hareket kısıtlılığı olan hastalarımızın, su içerisinde kolay hareket edebilme yeteneği ve eklemlerine binen yükün azalmasıyla birlikte daha az ağrılı yapılan egzersizlerle iyileşme süreci oldukça hızlanmaktadır.

• Kraniosakral Terapi: Kranium (kafatası) ile sakrum (kuyruk sokumu) arasındaki problemleri inceleyen ve tedavi eden bir yöntemdir. Uygulama alanları; skolyoz (doğuştan veya sonradan gelişen omurga eğrilikleri), boyun- bel fıtığı, tortikollis, migren.

• Ayak Tabanı Refleks Masajı: Ayak tabanından vücudun belli bölgelerini refleks yolla uyarmak ve iyileştirmeyi hızlandırmak için elle yapılan masaj ve manipülatif yöntemleri içerir.

• Konnektif Doku Masajı: Hastalıkların tedavisinde kullanılan bir çeşit refleks tedavi yöntemidir. Vücutta oluşan probleme uygun alanlarda belirli noktalar üzerinden deriye parmakla çekmeler tarzında uygulanan bilimsel doku- manipülasyon yöntemidir.

• Bel Okulu Eğitimi: Bel rahatsızlığı olan hastalarımıza vücutlarını günlük hayatta nasıl kullanacakları ve mevcut durumlarını korumak, iyileştirmek ve rahatsızlıklarının ilerlemesini önlemeye yönelik egzersiz programlarının verildiği bireysel ve grup şeklinde yapılması planlanan eğitimlerdir.

• Ev Programları: Hastalarımıza günlük hayatta mevcut rahatsızlığı ve gelişebilecek problemleri önlemeye yönelik verilen egzersiz ve önerilerdir.

İş ve Uğraşı Ünitesi: Kişilerin günlük yaşamdaki aktivite seviyelerini ve fonksiyonel düzeylerini belirleyen, seviyelerini geliştirmeye yönelik eğitim ve el becerilerini arttırmaya yönelik uygulamalardır.

Ve son olarak kinezyo bantlama tedavisinden bahsedilebilir. Kinezyo bant, hafif, yapışkan, elastik ve insan derisinin özelliklerini taşıyan, tedavi edici özelliği olan bantlardır. Deri ile bütünleşerek deri altındaki yapıları destekler. Bantlama tekniği bel- boyun ve sırt ağrıları gibi çok sık rastlanan sağlık sorunları yanında ortopedik ve nörolojik problemler ile cerrahi sonrasında uygulanan tedavi seçeneklerinden biridir.

Kineziterapi Faydaları Nelerdir?

Kineziterapi; stresi ve ağrıyı azaltmayı sağlayan, okulda, işte, evde, sporda ve ilişkilerde performansı artırmaya yardımcı olabilecek hassas kas geribildirimi ve vücut farkındalığı kullanan bir yöntemdir. Sağlığı ve zindeliği teşvik eder. Bu teknikler vücuttaki enerji blokajlarını belirlemek ve düzeltmek için uygulanır.

Kineziterapinin diğer faydaları şu şekilde sıralanabilir:

• Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda öğrenmeyi geliştirir.

• Spor performansını artırır.

• Alerjik ve aşırı duyarlılık reaksiyonunu tetikleyen faktörlerin belirlenmesine (örn. herhangi bir yiyecek veya kozmetik ürün) yardımcı olur.

• Kişinin kendisiyle ve başkalarıyla daha iyi iletişim kurmasına yardımcı olur.

• Bedenin doğuştan gelen şifa enerjisine sahip olmasını sağlar.

• Kineziterapi vücutta yalnızca kaslara değil; her doku ve organa ilişkin enerji akışını sağlar. Bu enerji akışları, kasların işleyişinin test edilmesini kolaylaştırır. Dolayısıyla vücudun genel kimyasal durumunu ve duygusal dengesini korumaya yardımcı olur.

• Bazı hastalıkların iyileşmesini kolaylaştırdığı gibi; kimi hastalıkların ilerlemesini de durdurabilir.

Yorumlar

YORUM YAPMAK İÇİN GİRİŞ YAPIN