İştahsızlık Neden Olur?

İştahsızlık Neden Olur?

Hemen herkesin hayatının bir döneminde yaşadığı tüm yaş gruplarında görülebilen iştahsızlık veya iştah kapanması, temel kalori ihtiyacında azalma, yeme isteğinin olmaması veya aç olmama durumu olarak tanımlanabilir. Beslenme bozuklukları olarak kabul edebileceğimiz iştahsızlık, besin fobisi veya yemek seçiciliği olarak da bilinin bu besleneme davranışı çocuklarda ve bebeklerde oldukça yaygın görülmektedir. Beslenme davranışında oluşan bu bozukluğun nedeni birçok hastalık kaynaklı olabileceği gibi fizyolojik veya psikolojik sebeplerden de kaynaklanıyor olabilir. İştah kapanması, sürekli tok hissetme ve yeme isteğinin bulunmaması ana belirtileri arasındadır. Ayrıca ;

Besinlere duyulan isteksizlik

Kilo kaybı

Halsizlik

Kadınlarda regl olamama

Yorgunluk

Vücut kitle indeksinde bozulmalar

Yaşa ve boya göre uyumsuz kilo gibi değişiklikler de iştahsızlık ile karakterize olmuş belirtiler arsındadır.
Peki iştahsızlık neden olur sorumuzun cevabına gelelim. İştahsızlık nedenleri: 

Bakteri, mantar ve daha farklı enfeksiyonlardan dolayı iştahsızlık oluşabilir. Bakteriler sadece iştah kaybına yol açmaz. Bununla beraber diğer belirtiler de gösterebilir ve bazı hastalıkların oluşmasına zemin hazırlayabilir. Eğer bakteri, virüs veya mantar nedeni ile iştahsızlık oluştuysa bu hastalıklar iyileştikten sonra bu sorun hızlı bir şekilde kaybolabilir. Bu hastalıklar şunlardır:

Üst solunum yolu enfeksiyonu

Kolit

Zatüre

Menenjit

Cilt enfeksiyonu

Gastroenterit

Psikolojik sebeplerden dolayı iştahsızlık oluşabilir. Beslenme bozukluklarından sayabileceğimiz iştah kapanmasının bir diğer nedeni ise stres etkilemektedir. Kortizol hormonundaki artış yemek yeme isteğinin azalmasına iştah kapanmasına neden olmaktadır. Üzgün, depresif, keder ve kaygı duygular iştahın azalmasına neden olabilir. Stres ve can sıkıntısı kişinin yeme isteği ile bağlantılıdır. Anoreksiya nevroza gibi rahatsızlıklar direkt olarak iştah kaybına yol açan rahatsızlıklardandır. Bu durumda kişiler kendini aç kalmaya, bilerek yemek yememeye zorlayabilirler. Bu tür hastalıklar iştah kaybına yol açmaktadırlar. Bunlar: 

Kalp yetmezliği

Böbrek yetmezliği

Kronik karaciğer hastalığı

Bunama

Hepatit

Hipotiroidizm

Kolon kanseri

Pankreas kanseri

Karın ve yumurtalık kanseri

Emilim bozuklukları, metabolik sorunlar, reflü, kistik fibröz ve nörolojik rahatsızlıklar.

İştah kapanmasına neden olan diğer bir sebep ise hormonal dengeyi düzenleyen endokrin sistemine bağlı hastalıklar veya bozukluklar etkilemektedir.

Tıp terimiyle tanımı disfalji olan yutma güçlüğü ağrıya neden olduğu için yetişkinlerde ve çocuklarda iştah kaybına neden olmaktadır. Özellikle yaşlanma ve bazı hastalıklarda tetiklenebilmektedir.

Hamilelikle beraber çoğu kadında iştah kapanma sorunu yaşanmaktadır. Genellikle ilk üç ay iştahsızlık ve mide bulantısı belirtileri yoğunlaşmaktadır.

Kullanılan ilaçlar da iştahsızlığa neden olmaktadır. Bazı antibiyotikler, kanser ilaçları, kemoterapi tedavisinde kullanılan ilaçlar, morfin gibi bir kullanılan ilaçlar ile çeşitlendirilebilir. Kullanılan ilaçların prospektüsüne yan etkilerine kontrol ederek kullanabilirsiniz.

İştah kapanmasına fizyolojik ve psikolojik nedenlerle beraber sigara ve tütün ürünlerinin kullanımı da sebep olmaktadır.

Yaşlılıkla beraber koku ve tat alma duyusunun zayıflaması sindirim sistemini zayıflatır ve dolayısıyla yaşlı kişilerde iştahsızlık görülebilmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Yorumlar

YORUM YAPMAK İÇİN GİRİŞ YAPIN