Hayati ihtiyacımız olan uyku, canlıların günlük işlerini sürdürebilmek için enerji kazanmak için bir dinlenme halidir. Bu yüzden tüm canlıların uykuya ihtiyacı vardır. Uykuyu yeterli miktarda alamamak zararlı ve hastalıklara yol açmaktadır. Günlük uyku ihtiyacını karşılayamamak dikkat dağınıklığı, asabiyet, unutkanlık gibi pek çok probleme neden olur. Az uyumak nasıl problemlere yol açıyorsa fazla uyku alınması da problemli bir durumdur.
Fazla uyku ihtiyacı, aşırı uyku isteği veya uyuma hastalığı olarak adlandıracağımız Hipersomnia, bir çeşit rahatsızlık olarak kabul edilir. Bu rahatsızlığa sahip kişiler yeterli süre uyumasına rağmen kendini yorgun, halsiz ve aşırı derece de uyuma ihtiyacı hissederler. Hipersomnialı kişiler ne kadar uyumuş olsalar bile tam olarak dinlenmiş hissedemediklerinden şikayet etmektedirler. Uyuma isteklerini kontrol edemeyen Hipersomnia rahatsızlığına sahip kişiler uyku sürelerinin artması veya gün içerisinde uyku atakları geçirdikleri görülmektedir. Bu durum bir makine kullanımı sırasında veya trafikte araç kullanırken dahi yaşanabilir. Zira tedavi edilmediğinde uyku halinin artması hayati tehlike oluşturacak bir nedendir. Hipersomnia rahatsızlığı üç alt sınıfa ayrılmaktadır. Bunlar:
Narkolepsi
Narkolepsi, genellikle ergenlikle beraber başlayan 20’li yaşlarda görülen bir hastalıktır. Gün içerisinde uyku atakları görülür ve halüsinasyonların eşlik ettiği ani uykuya geçiş durumu yaşanmaktadır. Narkolepsi rahatsızlığında kişiler. kataplesi ve geceleri uyku felci gibi gittikçe kötüleşen durum ile karşı karşıya kalırlar.
Katapleksi, hastanın bilinci açıkken kaslarının boşalması ve buna bağlı olarak yere düşmesi problemidir. Katapleksi, ani gelişen üzüntü, sevinç veya korku gibi durumlarda kendisini gösterebilmektedir.
Narkolepsi belirtileri:
Uyku atağı geçirme ve sonucunda uyunmuş olsa bile dinlenmiş hissetmeme
Katapleksi atakları geçirme
Uykuya geçiş ve uyanış esnasında halüsinasyon görme
Uyku paralizisi uyku felci halk dilinde karabasan durumu yaşanma
İdiopatik Hipersomnia
İdiopatik Hipersomnia rahatsızlığına, çoğunlukla 15 ile 30 yaş aralığında rastlanır. Kesintisiz ve uzun bir gece uykusundan sonra bu kişiler gündüzleri uykulu hissederler. Genelde sabahları uyanma güçlüğü ve uyku sarhoşluğu gibi durumlar eşlik eder. Hastalık sürecinde gündüz uykuları artarak devam eder. Zamanla hastalığa mikro uyku denilen 1 ile 4 saniye arası uyumalar eklenir.
İdiopatik Hipersomnia belirtileri:
Uzun süren uyku atakları
Yoğun yorgunluk ve aşırı uyuma isteği
Gece uykularının uzun sürmesi ve gündüzleri sık sık uyku atakları geçirme
Şikayetlerin en az 6 ay boyunca devam etmesi
Klein Levin Sendromu
10 ile 20’li yaşlar arasındaki erkeklerde görülen bu tür, hastanın duygularını, uykusunu, iştahını ve cinsel davranışlarını doğrudan etkilemektedir. Konuşma, hafıza, okuma ve konsantrasyon problemleri kendisini gösterebilir. Nedeni tam olarak bilinmemekle beraber bu hastalığa anksiyete, terleme, baş ağrısı, ateş gibi hastalıklar, koku ve tat duyularında bozulmalar eşlik eder.
Klein Levin sendromu belirtileri:
Uykudan sonra çok yemek yeme
Değişken cinsel hareketlilik
Algılarda değişiklik
Psikiyatrik hastalık oluşumu