Hidroterapinin faydaları nelerdir?

Hidroterapinin faydaları nelerdir?

Hidroterapi Nedir?

Hidroterapi, su kullanarak ve sudan faydalanarak ağrının giderilmesi ve tedavi edilmesi konularında çalışmalar içeren, fizyoterapi kapsamında yer alan bir tıp dalıdır. Eskiden hidropati olarak isimlendirilirdi. Hidroterapinin uygulama alanları çok geniştir. Suyun fiziksel özelliklerinden yararlanarak kan dolaşımını hızlandırmayı ve bazı hastalıkların semptomlarını gidermeyi amaçlar.

Sıcak, madensel yeraltı sularının tedavi edici etkilerden banyo veya kısmi banyo şeklinde yararlanılmasına Hidroterapi denir.

Yeraltı suları uzun yıllardır kullanılmasına rağmen klinik sonuçlarının bilimsel olarak araştırılması yeni başlamıştır. Termal suların banyo, içme veya inhalasyon yoluyla tedavi şekline Hidroterapi (tıbbi hidroloji, termal tedavi veya spa) denmektedir. Hidroterapi, sıklıkla romatoloji ve fizik tedavide kullanılmaktadır. Kronik dejeneratif diz eklem osteoartriti, ankilozan spondilit, fibromyalji ve alt taraf felçlerinde yangıyı azaltma, proprioseptif duyu girişini artırma, ağrıyı ve hareket kısıtlamasını azaltma, dengeyi sağlama açısından yararlar sağlamaktadır. Ayrıca bu hastalığı çekenlerde yaşam kalitesi, fonksiyonel kapasiteyi ve morali arttırmaktadır. Termal sular sedatif etkileri nedeniyle de, fibromyalji ve psikosomatik hastalıkların tedavisinde başarıyla kullanılmaktadır. Termal suların içilme yoluyla sindirim sistemi hastalıkları ve böbrek taşlarına iyi geldiği saptanmıştır. Hidroterapiye eklenmiş diyet danışmanlığı, fizik tedavi, fitness, masaj, manipülasyon, su altında traksiyon, ultrasonik tedavi, kızılötesi veya kısa dalga tedavisi, egzersiz, sağlık eğitimi, regülasyon, stres azaltma, relaksasyon, rekreasyon ve eğlence aktiviteleri tedavinin etkinliğini arttırmaktadır. Hidroterapinin ciddi olarak antioksidan etkisi ve plazma homosistein düzeylerini arttırdığı gösterilmiştir. Termal suların küratif ve tamamlayıcı tedavide kullanılması hastalara binlerce yıldır olduğu gibi yarar sağlayacaktır. Termal sular birçok alanda olduğu gibi tıpta da tedavi amaçlı kullanılmaktadır.

Hidroterapinin Özellikleri Nelerdir?

Kasların Gevşemesine Yardımcı Olur

Hidroterapi yöntemleri, kasların ve dokuların dinlenmesine yardımcı olarak onları gevşetir. Böylece kas ve eklemlerde gevşeme meydana geldiği gibi kas hareketlerinde de düzelme görülebilir.

Metabolik Aktiviteleri Düzenlemeye Yardım Eder

Sindirim faaliyetlerini düzenleyici etkisiyle bilinen hidroterapi, vücudun metabolik hızını arttıran bir etkiye sahiptir. Bu nedenle hidroterapi yöntemleri, sindirim sistemindeki sıkıntılar için de kullanılabilir. Hidroterapi uygulamaları ile vücut detoks etkisi sunarken sindirimi de kolaylaştırır.

Bağışıklık Sisteminin Güçlenmesine Katkıda Bulunur

Hidroterapi tedavileri, vücutta denge sağlayarak bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkıda bulunur. Özellikle kolon temizliğinde kullanılan hidroterapi yönteminin bağışıklık üzerinde ciddi olumlu etkileri bulunur.

 Fiziksel Ağrıların Giderilmesine Yardım Eder

Suyun kaldırma kuvveti, eklemdeki fazla baskının azalmasına yardımcı bir özelliğe sahiptir. Dolayısıyla hidroterapi yöntemi, kaslara yapılan baskıdan kaynaklanan fiziksel ağrıların giderilmesinde oldukça etkilidir. Hidroterapinin aynı zamanda endorfin ve adrenalin hormonunu da destekleyici bir özelliği vardır. Bu da yine ağrıları azaltmaya yardımcı bir durumdur.

Rahatlatıcı Bir Özelliğe Sahiptir

Hidroterapi tedavi yöntemleri, kasları gevşeterek fiziksel bir rahatlama sağladığı gibi stres seviyesini de azaltmaya yardımcı bir özelliğe sahiptir. Dolayısıyla hidroterapi, ruh halini de iyileştirmeye yardım eden bir uygulamadır. Öyle ki evimizde sıcak su dolu bir küvette oturmak bile rahatlatıcı bir etkiye sahiptir diyebiliriz.

Kasların Güçlenmesine Yardımcı Olur

Hidroterapi yöntemleri, suyun direnç özelliği sayesinde kas gücünün ve dayanıklılığının güçlenmesine yardımcı olan bir etkiye sahiptir. Hidroterapi uygulamaları sayesinde kişinin kasları güçlenerek hareket yeteneği gelişir.

Kan Dolaşımının İyileşmesine Yardımcı Olur

Sıcak su ile yapılan hidroterapi yöntemlerinde vücut ısısı yükselir. Bu nedenle kan dolaşımı da hızlanır. Hızlanan kan dolaşımı sayesinde oksijen kapasitesi artar böylece vücut dengeye ulaşır. Öte yandan düzenli olmayan bir kan dolaşımındaki en küçük bir problem, vücudun bütününü etkileyebilir.

Hidroterapinin faydaları nelerdir?

Ağrı ve hassasiyetin azaltılmasında önemli rol oynar

Eklem hareketlerini artırır ve kasların gevşemesine yardımcı olur.

Solunum kaslarını geliştirilmesine yardımcı olur ve vücut oksijeni daha verimli kullanmaya başlar.

Suyun direnç özelliğini kullanarak kas gücünü ve dayanıklılığını arttırır

Suyun dışında yapamadığı zor ve yorucu egzersizler basit ve eğlenceli hale gelir, hareketleri daha rahat yapabilen hastanın kendine güveni ve motivasyonu artar

Su içinde, yerçekiminin etkisinin daha az olmasından dolayı bazı hastalıkların iyileşmesini ve iyileşme sürecini hızlandırır.

Kişinin kaslarına fazla yük binmesini engeller ve hareketler daha kolay yapılır.

Lenf sisteminin aktive edilmesine yardımcı olur.

Ödemin kontrol altına alınmasına yardımcı olur.

Hidroterapi uygulanan başlıca hastalıklar nelerdir ?

Serebral Palsi,

Multipl Skleroz (MS),

Muskuler Distrofi,

Guillan Barre Sendromu,

Kas-İskelet Sistemi Yaralanmaları,

İnme (felç),

Omurilik Yaralanmaları,

Eklem Zedelenmeleri,

Kırık ve Cerrahi İşlemler Sonrası,

Fibromiyalji,

Romatizmal Hastalıklar,

Spor Yaralanmaları,

Yumuşak Doku Zedelenmeleri,

Obezite,

Osteoartrit (Kireçlenme),

Denge Problemleri,

Çocuk Felc

Kireçlenmeler,

İltihabi romatizmalar,

Yumuşak doku romatizmaları,

Mekanik bel ve boyun problemleri,

Çalışma şart ve ortamına bağlı ağrılı tablolar,

Ortapedik problemler; kırık sekelleri,

Ameliyat komplikasyonları,

Spor yaralanmaları,

Kas hastalıkları,

Yorumlar

YORUM YAPMAK İÇİN GİRİŞ YAPIN

Kategori