Hidroterapi Yöntemleri Nelerdir?

Hidroterapi Yöntemleri Nelerdir?

Hidroterapi Nedir?

Genellikle fizyoterapi yöntemlerinden biri olan hidroterapi Latince bir sözcük olan “hidro” kelimesinden türemiştir. Hidro kelime anlamı olarak “su” ile ilişkilendirilen bir ön ektir. Hidroterapi ise su ile yapılan tedavi anlamına gelmektedir.

Hidroterapi yani su terapisi, suyun fiziksel özelliklerinden yararlanılarak rahatsızlıkların ve fonksiyonel kayıpların tedavi edilmesi yöntemidir. Su fizik tedavide tedavi amacıyla kullanılan en eski tekniklerinden biridir. Suyu ısı ve hidrostatik özelliklerinden faydalanılır. Suyun kaldırma kuvvetiyle vücudun taşıdığı yük azalır, su içerisinde bazı hareketlerin yapılabilmesi kolaylaşır, normalde yapılamayan yada ağrıya sebep olan hareketler yapılması sağlanmış olur.

Hidroterapi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Suyun, kas yapısında oluşan ağrıların tedavisi amacıyla uygulanan hidroterapi yöntemi, aynı zamanda birçok hastalığın da tedavisinde kullanılabilmektedir. Bu yöntemle suyun kaldırma kuvvetini kullanarak, hastalar kolayca, zorlanmadan hareket edebilir ve kaslarını etkinleştirebilir.

Hidroterapi, bir yaralanma veya ameliyattan sonrası iyileşirken fizik tedaviye destek sunan bir terapi yöntemidir. Suda hareket etmek, güvenli bir şekilde egzersiz yapmak için vücudumuz fazla direnç göstermez ve bize yardımcı olmaktadır. Hidroterapi şu hastalıkların tedavisine yardımcı olmaktadır: 

Serebral Palsi,

Multipl Skleroz (MS),

Muskuler Distrofi,

Guillan Barre Sendromu,

Kas-İskelet Sistemi Yaralanmaları,

İnme (felç),

Omurilik Yaralanmaları,

Eklem Zedelenmeleri,

Kırık ve Cerrahi İşlemler Sonrası,

Fibromiyalji,

Romatizmal Hastalıklar,

Spor Yaralanmaları,

Yumuşak Doku Zedelenmeleri,

Obezite,

Osteoartrit (Kireçlenme),

Denge Problemleri,

Çocuk Felci

Engel yaratan genetik hastalıklar

Zihinsel gelişim problemleri

Rett sendromu

Konjenital ekstremite defektleri

Çocukluk çağı travmaları sonrası oluşan özürler

Değişik pediatrik nörolojik problemler

Hidroterapi; ateş, aktif enfeksiyon, açık yaralar, kontrolsüz epilepsi, ciddi solunum ve kalp problemleri ve havuz içi kimyasallara karşı alerji gibi durumlarda uygulanmaz.

Hidroterapi Yöntemleri Nelerdir?

Hidroterapinin en yaygın kullanım alanı olan havuz içi egzersiz tedavisi, bu konuda eğitimli ve deneyimli bir hidroterapist yardımıyla uygulanır. Hidroterapist hastayla birlikte tedavi havuzuna girer ve hastanın egzersizlerine yardım eder veya gözetim yapar. Seans süresi ve sıklığı hastanın durumuna veya ihtiyacına göre belirlenir.

Kompres

Sıcak veya soğuk su ile yapılabilen kompres vücudun belirli bölgelerine yerleştirilen havlular ile yapılabilmektedir. Soğuk kompres yapmak ödemi azaltır ateş ve baş ağrısı tedavisinde kullanılır. Sıcak kompresler uygulandığında ise bölgedeki kan akışı artar, enfeksiyon tedavisinde ve sertleşmiş kasları gevşetmede uygulanabilir.  

Yüksek güçte püskürtme

Organların fonksiyonlarını ve dolaşımını artırmak için 2-3 dakika kadar vücuda sıcak veya soğuk su püskürtülmektedir.

Sıcak banyolar

Sıcak banyo yöntemi, vudun tamamının veya bir bölümünün suda olması ile yapılan işlemdir. İçine girilen su yaklaşık 37,5 C kadar sıcaklıktadır. Sıcak su banyosu artrit belirtilerinin yok olmasına ve gergin kasların gevşemesine yarar sağlamaktadır.

Deniz Suyu Tedavileri

 Deniz suyu ve deniz yosunu tedavisi içerdiği yüksek oranda mineraller sayesinde özellikle de iyot nedeniyle terapötik kabul edilir. Deniz suyu tedavisi sıcak banyo ve vücuda sarma gibi tekniklerle uygulanır. Bu tekniği kullanmak uykusuzluk, artrit, romatizma, menopozal yakınmalar ve kilo kaybına karşı etkilidir.

Sitz banyoları

 Sitz Almanca’ da koltuk demektir. Avrupa’daki folklorik bir uygulama çeşididir. Farklı sıcaklıklarda iki banyo kullanılır. Bu uygulamada kalça kısmı bir banyoya ayaklar ise diğer başka bir banyoya daldırılır. Bu tedavi yöntemi menstrüasyon sorunları, hemoroit, idrar tutamama ve bağırsak problemleri gibi durumlarda etkili olmaktadır.

Buhar Odası

Buhar odalarının oluşturulma sistemi yüksek sıcaklıklara kadar ısıtılmasına dayanır. Sıcak olan bu odaların içine buhar ve nemli hava oluşturulur.

Saunalar

Saunalar da buhar odası mantığındadır. Ancak buhar odasının aksine havası nemli değil kurudur. İçerideki sıcak havadan dolayı terleme yoluyla vücuttan toksinler atılır.

Girdap banyoları

Vücudun köpek banyosuna daldırması ile yapılmaktadır.  Girdap banyosu vücuttaki gerginliği alır, stresi azaltır, ciltteki yaraların, iltihap olmuş yaraların ve yanıkların iyileşmesine yardımcı olabilir. Doğum yaklaştığında sancının azaltılmasında faydalı olabilir.

Sargı

Sıcak soğuk kompres mantığı gibi vücudun etrafına soğuk havlu, kuru veya sıcak havlu sarılmasıyla uygulanmaktadır. Soğuk sargı ile vücut uyarılır. Kuru sargılarla detoksifikasyon sağlanır. Sıcak sargılarla ise vücut rahatlatılır. Ateşin arttığı durumlarda alkol ve uyuşturucu bağımlılarının detoksunda soğuk algınlığında ve bazı cilt hastalıklarında etki etmektedir.

Watsu yöntemi

Hasta vücut sıcaklığına yakın bir havuzun içine girer. Terapist de hasta ile birlikte havuzdadır. Terapist, su içerisinde hastaya fazla efor harcamayacağı hareketler yaptırır. Kasların açılması, hafifçe bükülmesi sağlanır. Baskının çok olduğu bölümlere masaj yapılarak kişinin rahatlaması amaçlanır.

Kas gerilmesi,

Sırt ağrısı,

Kronik ağrı,

Fibromiyalji,

Depresyon,

Anksiyete,

Uyku bozuklukları,

Omurilik yaralanmaları,

Multipl Sklerosis gibi nörolojik bozukluklar,

Travma sonrası stres bozukluğu gibi rahatsızlığı olan kişilerde Watsu yöntemi fayda sağlayabilir.

Bu yöntem; ağrıyı azaltılmasında, anksiyete şiddetinin düşmesinde ve eklem hareketliliğinin artırılmasında etkili olabilmektedir.

Hidroterapinin Faydaları Nelerdir?

Hidroterapi ağrıyı ve kas spazmını hafifletir

Rahatlatır

Eklem hareket aralığını koruyarak artırır

Felçli kasları yeniden eğitir ve geliştirir

Zayıf kasları güçlendirir, güç ve dayanıklılıklarını artırır

Yürümeyi ve diğer fonksiyonel ve rekreasyonel etkinlikleri geliştirir

Dolaşımı iyileştirir

Hasta hareketlerini yaparken cesaret ve güven vererek motivasyonunu arttırır

Suyun sıcaklığı, termal reseptörlere ve mekanoreseptörlere etki ederek nosisepsiyonu bloke eder, böylece spinal segmental mekanizmaları etkiler

Ilık su, kan akışını pozitif yönde uyarır ve bu da gergin kasların gevşemesini sağlar

Hidrostatik etki, periferal şişliği, ödemi azaltarak ve sempatik sinir sistemin çalışmasını azaltarak aşırı ağrıyı hafifletebilir.

Yorumlar

YORUM YAPMAK İÇİN GİRİŞ YAPIN