Filofobi, Yunanca sevmek, sevgi ve phobia korku kelimelerin birleşimiyle oluşmuş bir kavramdır. Filofobi aşık olma korkusu veya duygusal ilişki kurmaktan korkmak olarak tanımlanabilir. Filofobik kişiler güçlü sevgi bağını hissetmekten ve bağlanmaktan korkarlar. Bir tür kaygı bozukluğudur ve insan ilişkileri ve romantik ilişkileri olumsuz etkileyen terapi ile iyileşebilecek özgül bir fobi türüdür. Bu korkunun nedeni tam olarak bilinmese de eskiden yaşanmış acı deneyimler veya kişinin şemasında var olan bağlanma stili etkili olabilmektedir.
Hayatımıza renk katan duygularımın canlılığını zirvede hissettiğimiz aşık olmak kimimiz için harika bir duygu iken bazılarımız için kaygıya ve korkuya neden olabilmektedir. Aşk veya şık olmaya karşı insanlar birtakım endişeler duyması normaldir. Filofobili insanlara göre aşık olmak oldukça korkutucu olabilmekle beraber bu duygu yoğun korkuyla beraber aşırıya kaçabilir. Bu fobi genellikle potansiyel aşk partneti ile bağlantı kurması ile başlamaktadır. Sevgi ile bağlanma korkusu bazen çok yoğun olduğundan kişinin ailesi, arkadaşları ve çevresinden kaçınmasına sebep olabilir. Kişinin gündelik hayatın, ilişkilerini ve iletişimini olumsuz etkiler. Başlangıçta hoşlandığı kişiden kaçma ve yeni insanlarla tanışmaktan kaçıngan davranışlarda bulunabilirler. Duygusal bağın hissedildiği anlarda kişide bazı semptomlar gelişebilir; kalbi hızlanır ve ritminde bozukluklar oluşur, midesi bozulabilir ve kontrolü kaybettiği hissine kapılır. Eğer sizde aşık olmaktan korkuyorsanız filofobi rahatsızlığına sahip olabilirisiniz. Filofobi olan kişide şu belirtiler görülebilir:
Aşk konusunda asabi tavırlar sergilemesi,
Hislerini bastırmaya çalışması,
Yakın çevresinde bulunan insanların bile düğünlerine gitmek istememesi,
Âşık olabilirim endişesiyle dış dünyadan kendilerini izole etmeye çalışmaları,
Evli çiftlerin ya da mutlu insanların bulundukları ortamlardan kaçmaları,
Aniden kalp çarpıntısının başlaması ve hızlı hızlı konuşması,
Aşk ve romantik ilişkilerle karşılaşması sonucunda bayılması.
Aşk ve sevgi kavramlarından mantıksız bir şekilde korkmak.
Samimi ilişkiler kuramamak, kurmak istememek.
Başka biriyle duygusal olarak yakınlaşma fikrinden korkmak, çekinmek.
İnsanlardan kaçmak, tecrit edilmiş bir hayat yaşamak.
Duyguları bastırmak ve ifade etmekte zorlanmak.
Potansiyel romantik ilişkileri sabote etmek.
Fiziksel temastan kaçmak ve korkak.
Park, kutlamalar, düğün, sinema gibi çiftlerle karşılaşılabilecek ortamlardan uzak durmak.
Bu belirtilerle beraber filofobi rahatsızlığına sahip olan kişilerde ilişki denemesinde veya ilişik potansiyeli olabilecek bir partnerle görüşülmesinde terleme, nefes darlığı, çarpıntı, baş dönmesi ve hızlı kalp atışı gibi fiziksel belirtiler görülebilir.