Fantezi Ne Demek?

Fantezi Ne Demek?

Fantezi kavramı Fransızca kökenli ‘’fantaisie’’ kelimesinden türemiştir. TDK’ye göre sonsuz, sınırsız hayal, değişik düşünüş ve değişik beğeni anlamındadır. Genellikle fantazya kelimesi de kullanılmakta ve düşsel ve hayali anlamına gelmektedir. İlk akla gelen kelime anlamı ise hayal ürünüdür. Gerçek olmayan ya da bilinçaltı tarafından üretilen tüm görüntüler veya düşler fantezi olarak adlandırılır.

Dilimizde kullanılan sözcükler zaman içerisinde değişime uğrar bölgesel ve sosyoekonomik etkenlere bağlı şekillenmektedir. Bu yüzden kavramlar anlamsal ve kullanımına göre farklılıklar gösterebilir. Bu değişiklikler dile yeni kelimeler kazandırması yönünden etkilidir.

Fantezi kavramını birçok alanda kullanabiliriz. Edebiyat, müzik, sinema, resim gibi pek çok alanda örneklendirilebilir. Müzik alanında fantezi ve arabesk manasında kullanılan bu kavram klasik müziğin kurallarına uymadan bestelenmiş şarkı anlamında geçmişten bu yana sıklıkla dilimizde yer etmiştir. Alışılmışın dışında kullanılan kalıplardan bağımsız bir müzik manasında bilinmektedir. Fantezi kavramı edebiyatta gerçek üstü gerçek olmayan hikayelerin anlatımıdır. Sinema ve resim gibi sanat alanlarında fantastik kavramı ile alışılagelmiş bir kullanımı vardır. Fantezi hayale dayalı bir anlatım tarzıdır ve retrorikte dört temel unsurdan sayılmaktadır.

Edebiyatta kullanımına değişik heves, değişik ve değişik düşünüş manasında Türk edebiyatı yazarımızın Reşat Nuri Güntekin’in “Üstelik büyük bir taklit kabiliyeti ve fantezisi vardı." cümlesiyle örneklendirebiliriz.
Fantezi insanın hayal gücünü sergilediği, yaratıcı özelliklerini geliştirdiği başka bir lan başka bir boyut gibidir. Hayal kurmak da bir nevi fanteziye dahil edilebilir. Bu yüzdendir ki fantezi sonsuz, sınırsız bir düştür. Hayatın bilinen normal koşullarından kalıplardan çıkıp farklı ve değişik düşünceleri açığa çıkarmak da bir tür fantezidir. Fantezi kelimesi ne kadar böyle olsa da insanların aklına en çok cinsellikle ilgili fanteziler gelmektedir. Cinsel fanteziyi ise şu şekilde açıklayabiliriz: cinsel fantezi kadın ve erkek için de doğal ve cinsel yaşamın sağlıklı bir parçasıdır. Bir kişide cinsel uyarılma oluşturan herhangi hayal ve zihinsel imajinasyon cinsel fantezi olarak tanımlanabilir. Her türlü hayal ürünü veya gündelik hayatın sıradan parçası olan düşünce olabilir. Kısaca insan cinselliğini en temel parçası cinsel arzular ve fantezilerden oluşmaktadır.

Yorumlar

YORUM YAPMAK İÇİN GİRİŞ YAPIN