Erken Boşalma Tedavisi

Erken Boşalma Tedavisi

Erken boşalma sorunu toplumun büyük bir kısmında 18-70 yaş arası erkeklerin yaşadığı problemdir. Tedavi edilebilmesi için sorunun önce fizyolojik mi psikolojik mi kaynaklandığı bulunması gerekmektedir.

Erken boşalma problemi yaşayan erkeklerde zamanla ilişkiye karşı bir soğuma ve cinsel birliktelikten uzaklaşma durumu görülebilir. Genellikle uzun süre devam eden bu problem nedeniyle erkeklerde eşleriyle problem yaşayanlar, ilişkilerde bozulma ve tartışmalarla karşılaşılabilmektedir. Erkeğin özgüveninde azalma, depresyon, normalde olmadığı halde kişide erken boşalma problemine sertleşme problemlerinin de eklenmesine neden olmaktadır. Erken boşalma sorununda kişiler ayrıntılı dinlenip altta yatan sorun değerlendirilip ona göre bir tedavi planı yapılmalıdır. Erken boşalma tedavisinde cerrahi yöntemler, ilaç tedavisi, psikoterapiler veya diğer yöntemler kullanılmaktadır.

Cinsel terapi

Cinsel terapi bir terapist eşliğinde eşlerin beraber katılabileceği psikoterapi seanslarıdır. Erken boşalma sadece erkeğin değil eşler arasında bir sorun haline gelmektedir. Erken boşalma sorunu kişinin yaşadığı ani stres ve endişeler diğer seksüel fonksiyonları etkilediği gibi bu durumu da etkileyerek erken boşalma problemi yaratabilir. Yani zaman zaman bu problem ani olarak da yaşayabilir.

Kişide oluşan kaygıyı ve korkuyu hafifletmekle erken boşalmayı kontrol altına almayı hedeflerler. Cinsel terapide çatışan davranışları ve düşünce kalıplarını değiştirmede ve ayrıca cinsel baskı gibi düşünceleri değiştirmeyi konu etmektedir. Cinsel terapi ile beraber çiftlerin seks terapi almaları süreci olumlu yönde geçirmelerine fayda sağlayacaktır. Ön sevişme periyodunun mümkün olduğunca uzun tutulması; öğretilen manevraların uygulanmalı. Erkeğin kendini rahat hissettiği, kolay gevşeyebildiği ve efor harcamadığı bir pozisyonda, erken boşalmanın tetiklenmeyeceği cinsel ilişki pozisyonları tedavide planlanması başarılı sonuçlar getirmektedir.

İlaç Tedavisi

SSRI (Selektif Seratonin Reuptake İnhibitörü) olarak adlandırılan ağızdan alınan tabletler şeklinde kullanılmaktadır. Genellikle 5-10 gün içerisinde etkisini göstermektedir. SSRI ilaçları her gün düzenli olarak kullanılması gerekmektedir. Kullanan kişilerde terleme yorgunluk, bulantı ve kusma gibi yan etkiler gösterdiği için ilaç tedavisine devam edemezler. Bu ilaçların yan etkisinden dolayı fraklı formları olan dapoksetin etken maddeli ilaçlar geliştirilmiştir. Bu ilaç ilişkiden 1-3 saat önce kullanılmakta, her gün kullanım zorunluluğunun olmaması kişilerin verimini arttırmıştır. Doktorunuza başvurarak ilaç tedavisini uygulayabilirsiniz.

Egzersiz ve Spor

Erken boşalma sorununu yaşayan kişilere pelvik taban kaslarını çalıştıracak egzersizler yapılması tavsiye edilmektedir. Zayıf pelvik taban kasları erken boşalmaya neden olabilir kasları çalıştırmak ve güçlendirmek için makat kaslarıyla birlikte idrar tutma egzersizi olarak tanımlanan kegel egzersizleri yapılmalıdır. Bunların yanı sıra pelvik kaslarını güçlendirici fitness ve benzeri sporları yapmak faydalı olacaktır.

Prezervatif Kullanımı

Prezervatif kullanımı, cinsel ilişki sırasında doğrudan temas olmadığı için penisteki duyu hissini azaltır ve boşalmayı geciktirir. Aynı zamanda günümüzde yaygın olarak kullanılan lokal anestezik jelli prezervatifler kullanmak da tercih edilebilir.

Krem ve jeller

Erken boşalma sorunu yaşayan kişilere tavsiye edilen diğer yöntem ise lokal anestezik jel ve kremlerin kullanımıdır. Cilt üzerine uygulanan penisin duyu kaybı oluşturmasını sağlayacak krem jel veya spreyler önerilmektedir.

Stop-Start Yöntemi

Stop-start yöntemi erkeğin kendini kontrol etmeyi öğrenmesi amaçlanmaktadır. Boşalmayı geciktirmek için orgazm noktasına yaklaşana kadar boşalma yaşanmadan cinsel uyarılmayı durdurmak ve tekrar başlatmayı gerektiren bir yöntemdir.

Hipnoterapi

Erken boşalmanın bazı ruhsal bazı problemlerden, içsel çatışmalardan kaynaklanabilmektedir. Bunların açığa çıkarılması için hipnoterapisttin uyguladığı psikoterapi seansında kişinin gevşeme halinde hipnoz ile sorunu açığa çıkarılmaktadır.

Cerrahi tedaviler

Bu yöntem geriye dönüşsüz bir yöntemdir ve nadiren uygulanır. Bu tedavideki mantık, hastalarda penisin aşırı duyarlı olduğu varsayımına dayanmakta ve penise giden sinirlerin çeşitli yollarla kesilmesiyle bu aşırı duyarlılığın azaltılması hedeflenmektedir.


Erken boşalma tedavisi için ek olarak

Cinsel beceri ve iletişim eğitimi

Duyarsızlaştırma teknikleri

Fantezi ve gevşeme eğitimler almak

Cinsel uyarılmayı ve orgazmı öğrenmek

Cinsel özgüveni geliştirmek

Cinsellik üzerindeki korkuları baskılanmış düşünceleri değiştirmek

Gerginlik ve performans kaygısını yenmek

Cinsel iletişimi arttırmak gibi yolları deneyebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Yorumlar

YORUM YAPMAK İÇİN GİRİŞ YAPIN

Kategori