Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu

Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu

Hiperaktivite olağandışı hareketlilik ve anormal şekilde aktif olma durumuna denilmektedir. Dikkat eksikliği ise dikkatini toparlamakta ve sabit durmakta zorlanan, yaşıtlarına göre odaklanma süresi daha az olan, aşırı hareketlilikten dürtülerini kontrol etmekte zorluk yaşatan ruhsal ve davranışsal bozukluktur. Genellikle çocukluk çağında görülen bu rahatsızlık tedavi edilmediğinde çocukların ruhsal ve sosyal gelişimini bunlardan dolayı okul hayatını, çevreyle uyumunu olumsuz yönde etkilemektedir.

Hiperaktiviteye sahip olan çocukların kendilerini birçok alanda kontrol etmekte zorlandığı görülebilir, aynı zamanda dikkatleri de çok dağınıktır. Hiperaktivite dürtüsel davranış, dikkat dağınıklığı, saldırgan davranış ve sabit hareket özellikleriyle kendini gösterir. Örneğin derslerine odaklanma sorunu, oyunlara uyum sağlayamama, okulda ve işte iletişim kuramama gibi durumlar verilebilir.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu nörogelişimsel bir bozukluk olup belirtileri değişebilir ve fark edilmesi zor olabilmektedir. Herhangi bir çocuk hareketli olması bazı semptomları yaşıyor olması hiperaktivite olduğu anlamına gelmez bu nedenle bir çocuğa DEHB teşhisi koyabilmek için doktor kontrolünde kriterleri kullanarak çocuğun fiziksel, zihinsel ve psikolojik olarak değerlendirilmesi gerekir.

Sıkça Sorulan Sorular

Yorumlar

YORUM YAPMAK İÇİN GİRİŞ YAPIN