Böbrekler belin ve omurganın. Sağında ve solunda olmak üzere simetrik bir şekilde konumlanan çift organlardır.
Böbreklerin vücuttaki en temel görevi atıkları idrar yoluyla atılmasıdır. Fazla çıkan su, kandaki üre ve toksik maddeleri böbreklerin filtreleme mekanizmasıyla idrara gider.
Böbrekler vücut dengesi(homeostaz) sağlama, asit-baz dengesini düzenleme, hormon salgılanmasıyla kan basıncının ayarlanmasına ve kalsiyum ve D vitamini üretimini etkilemektedir. Böbreklerin çalışmasının yavaşlaması veya durmasına bağlı olarak kanda bulunan su, tuz ve diğer minerallerin (elektrolitler) dengesinin bozulmasıdır
Böbreklerin genel olarak işlevlerini yerine getirememesine böbrek yetmezliği denilmektedir.
Böbrek fonksiyonlarının yüzde 15'inin altına düşmesi de böbrek yetmezliği yaşanılıyor denilmektedir. Böbrek yetmezliği bir anda ortaya çıkan bir rahatsızlık değil aşama aşama ilerlemektedir. Altta yatan nedenlere göre fonksiyonlarını gün geçtikçe fonksiyonlarını kaybetmektedir. Böbrek yetmezliği, akut ve kronik olmak üzere iki farklı şekilde oluşabilir.
Böbrek fonksiyonlarının geçici bozulması akut böbrek yetmezliği; kalıcı olarak bozulması ve ilerlemesi kronik böbrek yetmezliği olarak tanımlanmaktadır.
Böbrek yetmezliği belirtileri şu şekilde kendini göstermektedir.
Koşmak, yürümek, merdiven çıkmak gibi normalde rahatlıkla yapılabilen aktivitelerin zorlaşması ve nefes nefese kalmak, böbrek yetmezliğinin vücutta yarattığı etkilerden birisidir.
Böbrek yetmezliği sonucu vücuttaki kanın temizlenememesi ve bu durumun zorlaşması kandaki ürenin atık birikimini arttırır. Bundan kaynaklı yemek yerken farklı tatlar alınması ve ağız kokusunun kötüleşmesine sebep olur.
Böbrek hastalıklarındaki rahatsızlıkken belirgin belirtisi idrardaki değişimdir. Böbrekler vücuttaki atıkları idrar yoluyla attığı için idrarla kendini belli eder. İdrarın miktarı, rengi, kanlı olması ve idrara çıkma sayısındaki değişiklikler önemli belirtilerdir.
Vücuttaki temizlenemeyen kan biriktireceği toksinler cilt görünümünde değişimler, cilt kaşıntıları, kuruluk, yer yer morarmalar ve cilt solukluğu görülebilmektedir.
Vücutta klan zehirli atıklar mide bulantısına neden olur ve kusmalara yol açabilir. Mide sorunları, iştahsızlık ve kilo kaybı oluşabilmektedir.
Bibrek yetmezliği idrar atımını zorlaştırdığı için vücutta sıvı birikmesi olur ve bu durum şişkinlik ve ödeme neden olmaktadır.
Kandaki düzenin bozulması beyne giden oksijeni etkiler. Beynin yeteri miktarda oksijen alamaması zihin bulanıklığı ve konsantrasyon bozuklukları ortaya çıkarır.
Depresyon, kaygı, sinirlilik, huysuzluk
Göğüs ağrısı, sıvının kalbin zarının etrafında birikirse
Akciğerlerde sıvı birikirse, nefes darlığı ve göğüste ağrıyla beraber baskı
Bel ve kasık ağrısı
Kaslara kramp girmesi
Yorgunluk, halsizlik ve enerji kaybı
Hipertansiyon
Baş ağrısı ve baş dönmesi
Erkeklerde ereksiyon sorunları
Uyku bozuklukları
Saç kaybı
İlerlemiş evrelerde önemli olarak nöbet geçirme veya koma olarak sıralanabilir.