Balgamlı Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Balgamlı Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Rezene Çayı

Bronşit nedeniyle oluşan öksürüğe ve sindirim sistemi şikayetlerine kullanılan rezene balgamlı öksürükte balgamın atılmasına yardımcı olmaktadır.

Turp ve Bal

Balgamlı öksürüğü doğal yollarla kesmek için uygulana halk arasında bilinen tariflerden biri siyah turp ve baldır. Bronşit ve solunum yolları hastalıklarına iyi gelmektedir. Turp ve bal tarifini uygulamak için öncelikle siyah turpu güzelce yıkayın dolma içini oyar gibi turpun alt kısmını oyun turpun alt kısmını oymamaya özen gösterin. Alt kısmına dört tane delik açın ve turpun içine bal ilave edin. İlave edilen bu bal deliklerden süzülmesi ve geçmesi gerekmektedir. Turpun baş kısmını kestiğiniz kalan parça ile kapatın. Turpu bir gece bekletin bal ile birlikte turpun öz suyu bardağa akacaktır. Turp ve bal karışımından günde 2-3 kaşık içmek geçmeyen balgamlı öksürüğünüze fayda edecektir.


Okaliptüs Çayı

Ferahlatıcı özelliği ile biline okaliptüs solunum yollarını açar. Bu sayede etkili bir balgam sökücü bitkiler arasındadır.

Tereyağlı Pekmez

Pekmez pek çok bilinen faydası ile güçlü besin kaynakları listesinin en başında yer almaktadır. Balgamlı öksürükte de kullanılan tereyağlı pekmez karışımı balgamı da sökmektedir. Bir su bardağı suyu kanattıktan sonra içine 1-2 kaşık pekmez ve 1 kaşık da tereyağı ekleyin ılıdıktan sonra gün içerisinde tüketebilirsiniz.

Bal Limon ve Karabiber

Soğuk algınlığına tedavisinde akla ilk gelen karışımlardan biri limonlu sudur. Ilık limonlu suyun içerisine limon sıkın tatlandırmak iöin bal ilave edin ve karabiber atın. Bu karışım balgam söktürmeye yardım eder ve boğazdaki tahrişi rahatlattığı için gece öksürük krizini de iyi gelecektir.

Keçiboynuzu

Balgam söktürücü diğer bitkilerden diğeri de keçiboynuzudur. Kuru öksürüğe ve boğazda oluşan tahrişe iyi gelmektedir. Yüksek besin değeri içeriği ile bağışıklığınızı güçlendirmektedir. Keçiboynuzunu toz veya pekmez şeklinde tüketebilir, sade olarak çerezlerinize çeşit olarak kullanabilir ya da balgam söktürücü tarifi için şunu uygulayabilirsiniz: 7 tane keçiboynuzunu yarım litre suyun içine atıp kaynatın. Bu karışımı iki üç gün içmek öksürüğe ve balgamı söktürmeye yardımcı olacaktır.


Meyan Kökü

Meyan kökü iltihaplanmış tahriş olmuş boğazlar için önerilmektedir. Meyan kökü balgamlı öksürükte balgamın atılmasına etkilidir. İltihapları yok etmek için kullanılmaktadır. Bir fincan suya bir çay kaşığı kaşığı meyan kökü demleyip içmek fayda sağlayacaktır. Ayrıca meyan kökünü çiğnemekte boğazınızda gıcık öksürüğü rahatlatmaktadır.

Limonlu Ilık Su

Limon C vitamini etkisi ile vücuda güçlük sağlar. Boğazdaki enfeksiyonu azaltır. Limon suyun kaynayan buharı tıkalı burnu açar sürekli devam eden öksürüğe geçmesine yardım eder. Öksürüğün boğaza verdiği hasarı azaltır. Ayrıca öksürük için limon yağı kullanabilirsiniz. Limon yağı anti-enflamatuar ve antiseptik özelliklere sahiptir. Hindistan cevizi yağıyla birleştirip boynunuza sürebilirsiniz.

Ihlamur Çayı

Soğuk algınlığı denilince akla gelen ilk bitkilerden olan ıhlamur demleyerek içebileceğiniz öksürük için etkili bir çaydır. İçeriğindeki flavonoidler; iltihap giderici ve ağrı kesici etki göstermektedir. Boğazda oluşan tahrişi ve boğaz ağrısını yumuşatmak için kullanılmaktadır. Şiddetli boğaz ağrısına öksürüğe faydalı olmaktadır. Günde 2-3 defa tüketilebilir. Dilerseniz içine bal ilave edip içebilirsiniz.

Soğan

Soğan antibiyotik özelliği sayesinde enfeksiyona iyi gelir. Öksürüğe iyi gelir nefes darlığının oluşmasını engeller. Soğan suyu bal karışımı öksürüşe karşı etkilidir. İbrahim Saraçoğlu’nun önerisiyle soğan kürü şu şekilde uygulanmaktadır. Bir soğanı 6 eşit parçaya bölün. 1.5 bardak
suyun içine atın ve kaynatın. Karışım kaynadıktan sonra ılımaya bırakın. Demlenen karışımı ılık şekilde içmelisiniz.

Zencefil

Soğuk algınlığı ve nezle semptomlarını azaltmada kullanılan zencefil antioksidan özelliği ile öksürüğün geçmesinde etkili çözümler sunmaktadır. Zencefili çay şeklinde demleyebilir dilerseniz bal ile karıştırıp içebilirsiniz.

Anason

Solunum yollarında oluşan enfeksiyonu tedavi etmek için kullanılmaktadır. Mevsim geçişlerinde yakaladığınız soğuk algınlığı ve öksürüğe iyi gelmektedir. Ayrıca balgamı yok eden anason günde 2 defa içmek fayda sağlayacaktır. 1 çay kaşığı toz anasonu, 1 fincan sıcak suyun içine ekleyin ve ağzı kapalı kalacak şekilde 10 dakika demlemeye bırakın. Daha sonra demlenen anasonu süzerek içebilirsiniz. Anason çayını kaynarken soluduğunuzda balgamlı öksürüğü kesmektedir.
Zerdeçal

Zerdeçal antioksidan, antiviral ve antibakteriyel özellikleriyle kuru öksürüğe ve solunum yolu hastalıklarına fayda sağlamaktadır. Baharat olarak, meyve sebze sularının içerisine katarak tüketebilirsiniz.

Sıcak Duş

Sıcak duş buharı burun tıkanıklığına hava yollarının nemlenmesine yardımcı olmaktadır. Öksürüğünüzün geçmesinde etkili bir yoldur.

Boğaz ağrısına ve solunum yollarınızda oluşan rahatsızlıkların azalması için pastil kullanabilirsiniz. Öksürüğü de azaltmaktadır.

Terapi Vitrininde bulunan doğal tarifleri uygulayabilir. Sıcak bitki çayı tüketimini arttırabilirsiniz. Boğazınızı yumuşatır ve gerekli vitamin ve mineralleri öğünlerinize eklemiş olursunuz.

Alerjinizi tetikleyecek öksürüğünüzü arttıracak parfüm ve spreylerden uzak durmalısınız.

Soğuk algınlığı ve iltihap sonucu oluşan solunum yolu rahatsızlıklarınız için turunçgil tüketimini arttırın. Greyfurt, limon, nar, portakal gibi karışımlar balgamlı öksürüğü kesmek için kullanabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Yorumlar

Yorum Yazın

Cengiz TANER

Kategori