Alerji Testi Nasıl Yapılır?

Alerji Testi Nasıl Yapılır?

Alerji testi, vücudun bilinen bir maddeye alerjik reaksiyonu olup olmadığını belirlemek için yapılır.

Cilt testleri, çok sayıda potansiyel alerjeni tanımlamakæ için kullanılır. Bu, havayla taşınan, gıda ile alakalı ve temas alerjenlerini içerir.

Test ön kolunuzdan veya sırtınızdan yapılır. Bu yüzden bu bölgeler öncelikle temizlenir ve çizilir.
Derinize alerjenler damlatılır. Lansetle tekrar çizim yapılır ve sonuçlar 15- 20 dakika sonra görülür.

Alerjiye neden olan sebepler cilt testi ya da kan tahlili ile belirlenebilmektedir. Deri testleri kan testine oranla daha sık kullanılır. Çünkü daha hızlı, güvenilir ve daha az masraflıdır. Fakat kan testi kullanımı da tercih edilebilir. Prick epidermal test, intradermal test, yama testi ve kan testi başlıca alerji testlerindendir.

Prick Testi

Cilt üzerine uygulanan bu alerji testi ile 20 ile 30 çeşit alerjen madde tespit edilebilir. Alerji problemi olan hastanın derisi çizilir. Solusyon olarak hazırlanan alerjen maddeler çizilen deri üzerine damlatılır. Yaklaşık 30 dakika sonra kızarıklık oluşturan madde alerjen madde olarak kabul edilir.



Patch Testi

Egzama hastalığına neden olan alerjik maddelerin tespitinde kullanılan bir testtir. Bir bant üstüne kimyasal maddeler dökülür ve bu bant hastanın sırtına yapıştırılarak 2 gün beklenir. Kızarıklığın olduğu bölgeler alerjen maddenin tespitini sağlar.

Kan Testi

Alerji testi türleri arasında en etkili test olan kan testi ile kandaki IgE antikoru oranı ölçülür Alerjik hastalarda bu oran normal kişilerin 10 katı kadardır.

İntradermal test

Bu testte alerjenler derinin hemen altına ince bir iğne ucu ile ve hafif bir şişlik oluşturacak miktarda verilir. Sonuçlar için 15-20 dakika beklenir.

Sıkça Sorulan Sorular

Yorumlar

YORUM YAPMAK İÇİN GİRİŞ YAPIN

Kategori