Aile Sistemleri Terapisi Nedir?

Aile Sistemleri Terapisi Nedir?

Aile Sistemleri Terapisi Nedir?

Sistemik aile modeli, sistemle düşünmeyle beraber aile sisteminin bir parçası olarak dahil olmayı teşvik eden bir terapi türüdür. Bu terapi türünün temel prensibi ailelerin veya bireylerin terapiye başvurma nedenleri asıl işlev yerine geçtiğidir. Ailenin başvurma nedenleri herhangi bir semptom gibi görünse de aile sisteminin dengesini korumaktadır. Var olan bu sorun ailenin aynı zamanda aileyi bir bütün şekilde devamlılığını sağlayan bir arada tutam sitem sağlayıcısı olmaktadır.

Aile sitemleri terapisi, sistemik aile terapisi, sistemik psikoterapi ve sistemik tedavi olarak da adlandırılmaktadır. Aile terapisi ve sistem teorileri sistemik aile terapisinin temellerini oluşturur. Aile sistemi terapisi, sorunu bireylerin değil ailenin sorunu olarak ele alır. Aile bağlarını güçlendirir, aile üyelerinin sağlıklı veya ilişkilerinin işlevsiz şekilde çalışıp çalışmadığını aile dinamiklerine katkı sağlamaktadır. Aile üyeleri grup dinamiğini ve bireysel eylemlerinin ve bütün olarak nasıl etkilediğini anlamak için diğer üyelerle birlikte çalışmaktadır. Aile sistemleri terapisinin en önemli kaidelerinden biri, bir ailenin yaşamakta olduğu bir sorunun, ailedeki herkesin sorunu olduğu konusudur. Sonuç olarak önemli olan insanlar arasında var olan etkileşimden çıkan ilişkidir. Aile sistemleri terapisi, bütün aileyi bir sistem olarak görür ve ailedeki bireylerin arasındaki etkileşimi konu alır. Terapide ki hedef aile yapısında değişiklikler yapmaktır.

İç aile sistemleri terapisinde, her kişi zihinsel sisteminde birden fazla alt kişiliği oluşturan ve ailenin tanımını yapan ve ele alan psikoterapi yaklaşımıdır. Bu alt kişilikler, hasarlı kısımlardan, öfke ve utanma gibi acı veren duygulardan ve hasar almış kısımların acısını insanı kontrol etmeye çalışan kısımlardan oluşmaktadır. Bu alt kişilikler aslında birbirleriyle ve bireyin öz benliği ile her bireyin kendi özünde bulunan kendine güven duyan, şefkatli, bütün insanın tanımını yapan kavramla çatışmaktadırlar. İç aile sistemleri terapisi, hasarlı parçaları iyileştirmeye ve bahsedilen bu alt kişilikleri ve kendi öz arasında uyumsuzluk oluşturan dinamikleri değiştirir. İç aile sistemleri terapisi, zihinsel dengeyi ve uyumu yeniden dizayn etmeye odaklanır.

Aile Sistemleri Terapisinin Amaçları

Aile sistemleri terapisi asıl amacı aile dinamiklerini daha etkili bir şekilde kullanmak ve birbirlerine etkileşimlerine yardımcı olmalarına destek sağlamaktadır.

Güven Ortamı

Aile içindeki bireylerin düşünce ve duygularını güvenli ortamda etkileşimlerini aktarmalarını sağlamaktır.

İlişkilerde Farkındalık

Aile bireylerinin birbirlerinin görüşlerini anlamalarını, ihtiyaçlarının farkına vararak ve güçlenerek ilişkilerinde ve hayatlarında da değişiklikler yaparak göstermeleridir.

Sosyal Destek

Bireylerin birbirlerine karşı anlayış ve duygusal desteğini geliştirmek ve bu konuda ailenin işlevselliğini armasını sağlamaktır.

Bas Etme Yöntemi

Hayatın değişen koşullarına karşı ve zorluklarla baş etme şekilleri ve problem çözme stratejiler geliştirmektedir.

Problemleri Çözmek

Asıl amaç problemi çözmenin yanında problemlerin oluşmasını engellemek.

Aile Sistemleri Terapisine Konu Olabilecek Bazı Durumlar

Bireyleri, çiftleri ve ailelerin problemlerini çözmek için kullanılır.

Depresyon,

Anksiyete ve panik

Ölüm

İşsizlik

Romantik ilişkiler

Çocuklarla ilgili sorunlar

Boşanmak

Uyuşturucu kullanımı veya madde kullanımı

Akıl sağlığı endişeleri

Çatışmadan kaçınma ve çözüm

Fobiler

Romatoid artrit gibi fiziki sağlık sorunları

Cinayet

İntihar etme

Ani ölüm

Aldatılma

İsteksiz/ gönülsüz birliktelik

Terk edilme

Tecavüz veya taciz

İşkenceye maruz kalma

Boşanma

Evlilik dışı çocuk sahibi olma

Düşük yapma

Kürtaj

Evlatlık verilme veya verme

Doğumla beraber gelen zihinsel ve bedensel rahatsızlıklar gibi durumları ve belirtilerini tedavi etmede kullanılır.

Yorumlar

YORUM YAPMAK İÇİN GİRİŞ YAPIN

Kategori