Manuel Terapi Nedir?

Manuel Terapi Nedir?

Manuel Terapi Nedir?

Manuel terapi herhangi bir cihaz ya da makineye kullanmaksızın sadece elle uygulanan bir fizik tedavi şeklidir. Manuel terapide uygulayıcılar, kas spazmı, kas gerginliği ve eklem disfonksiyonunun neden olduğu ağrıları azaltmak için bölgedeki eklemleri manipüle etmek ve kas dokusunda baskı yapmak için yalnızca ellerini kullanırlar. Bu tedavide temel amaç herhangi bir ilaç kullanılmadan tamamen el ile uygulanan bası ve germe tekniklerinin kullanılmasıdır. Bu sayede bazı tedavilerde engel teşkil eden kalp, şeker, tansiyon gibi hastalıklar, manuel terapi de herhangi bir sorun teşkil etmez. Kişiye özgü olmalıdır.

Manuel terapide temel prensip, vücudumuz bir makine gibi çalıştığında hem kendi ağırlığından kaynaklanan hem yerçekimini yenme stratejisi hem de güç ortaya çıkaran kasların etkisiyle bazen de günlük yaşam hareketlerini icra ederken fark etmeden aldığımız vücut bütünlüğünü bozan travmaların neticesiyle dejenere olur.

Manuel terapist, işte bu noktada hem bozulan işleyişi ortaya çıkarmakta hem de eğer mümkünse bozukluğun yeniden düzeltilmesini sağlayacak tedavi yöntemlerini planlayarak kişilerin sağlığını korumak, düzeltmek ve onların eskisi gibi ağrısız hareket etmelerini sağlayan sağlık profesyonelleridirler. Manuel terapist tedavi yöntemlerini uygularken hem vücudun ortaya çıkardığı güç mekanizmalarını kullanır hem de ellerini kullanır. Yani dışardan bir ilaç, cihaz veya elektriksel yöntem kullanmaz. Manuel terapiyi eğitimini almış kişilerden almış fizik tedavi uzmanı veya fizyoterapistten almanız gerekir.

Manuel Terapi Hangi Hastalıkları Tedavi Eder?

Manuel terapi, bazı kas-iskelet yapısında yeterli hareket kabiliyeti ve hareket alanı olmayan eklem rahatsızlıkları olan kişilerin tedavisinde yardımcı olabilir. Bu rahatsızlıklar kişide ağrı ve işlev, duruş ve hareket değişikliğine neden olabilir. Manuel fizik tedavi, hastanın acı çekmeden daha doğal hareket etmesini sağlamak için eklemlerin hareketliliği kuvvetlendirmek ve kas gerginliğini azaltmak için kullanılır.

Şu rahatsızlıklarda manuel terapiye başvurabilirsiniz:

• Bel rahatsızlıkları; bel fıtığı, faset eklem blokajları, kanal daralması, bel kayması

• Boyun rahatsızlıkları; boyun fıtığı, boyun düzleşmesi, faset eklem problemleri, boyunla ilişkin baş ağrısı…

• Omuz problemleri; Kas yırtılması, Donuk omuz, İmpingement (sıkışma) sendromu..

• Dirsek problemleri; Ekstansörtendinit (Tenisçi dirseği), Fleksörtendinit (golfçü dirseği), ulnar sinir tuzak nöropatisi…

• El bileği problemleri; Karpal tünel sendromu, Dequervaintenosinoviti, dupuytrenkontraktürü…

• Kalça problemleri; Kalça çıkığı, Priformis sendromu, Koksartroz, Kalça protezi sonrası…

• Diz rahatsızlıkları; Menisküs yırtıkları, ön-yan-arka çapraz bağ yırtıkları, diz protezi sonrası rehabilitasyon, kondormalazipatella, genuvarum-valgum-rekurvatum problemleri…

• Ayak bileği rahatsızlıkları; topuk dikeni, halluksvalgus, tarsal tünel sendromu, morton sendromu-nöroması…

• Kırık sonrası rehabilitasyon: Özel limitasyon açma teknikleri Gelişmiş ülkelerde sıklıkla ortopedik rehabilitasyon, sporcu rehabilitasyonu alanlarında kullanılan manuel terapi nörolojik rehabilitasyonda da fonksiyonların geliştirilmesinde etkilidir.

Manuel Terapi Yöntemleri Nelerdir?

Yumuşak doku mobilizasyonu tekniği, çeşitli sebeplerden ortaya çıkan miyofasyal adezyonları tedavi etmek için doku sıvılarını harekete geçirerek kas gerginliğinin azalmasını sağlar. Bu prosedür, omurgayı çevreleyen kasların tamamına uygulanır ve ritmik germe ile kuvvetli basınçtan oluşur.

Ger ve say tekniği, yapısal ve postüral problemlere neden olan anormal nöromüsküler refleksleri düzeltmeye odaklanır ve ağrıyı tetikleyen noktalara uygulanır. Terapist hangi noktada hassasiyetin azaldığını sorarak hastanın en rahat pozisyonunu bulur. Hasta yaklaşık 90 saniye boyunca bulunan bu rahat pozisyonunda tutulur. Bu süre boyunca hafif gerilme ile asemptomatik gerginlik oluşur ve yavaş yavaş bu pozisyondan çıkarılır. Oluşan kas gerginlikleri, iyileşme aşamalarını da belirler. Ger ve say yöntemi diğer tedavilerin yanıt vermediği, çok hassas sırt rahatsızlıkları ile akut problemlerde tercih edilir.

Eklem mobilizasyonu tekniğiyle, tutulmuş eklemlerin gevşetilmesi ve hareket hızının artırılması hedeflenir. Çünkü hastalar genellikle sırtlarındaki kasların tutulmasından şikâyet ederler. Sıklıkla masaj ve buz uygulaması, ağrının azaltılmasında kullanılsa da sırt ağrısı tekrarladığı için eklem mobilizasyonu tercih edilmelidir.

Manuel Terapi Faydaları

• Manuel tedavide iyileşme süreci çok hızlıdır. Tedavi süresi de diğer tekniklere göre oldukça kısadır.

• Manuel terapide ilk seanstan itibaren oldukça etkili sonuçlar alınabilir. Ağrı ve gerginlik azalırken hareket yeteneği büyük ölçüde artar.

• Manuel terapinin başarı oranı diğer tekniklerden çok daha fazladır. Başarı oranını yüksek olması sayesinde en sık talep edilen fizik tedavi yöntemidir.

• Manuel terapide hasarlı bölge direkt olarak elle tedavi edilir. Herhangi bir şekilde alet ve cihaz kullanılmaz.

• Manuel terapinin hiçbir yan etkisi bulunmaması ise en önemli avantajlarından birisidir.

Yorumlar

YORUM YAPMAK İÇİN GİRİŞ YAPIN