Bel fıtığı başlangıcı, fıtığın oluştuğu yere ve sinirlere baskı yapıp yapmamasına göre değişebilmektedir. Her hasta aynı belirtileri yaşayacak diye bir durum söz konusu değildir. Bel fıtığı zamanla şiddetlenebilir veya zamanla hafifleyebilir. Bel fıtığının yaygın belirtisi bel ağrısıdır.ve bel ağrısının bacaklara yayılım şeklinde devam etmesi ile bilinir. Her bel ağrısı bel fıtığı olacak diye bir şey yoktur. Başlangıç sürecinde bacakta ve bel bölgesinde ağrı hissedilir, uyuşma ve hareket kaybı da eklenebilir. Beli zorlayacak hareketlerden kaçınmalı, ağır sporlar yapmamalı, ağrılarının arttığı durumlarda kas gevşetici kullanabilir ve istirahat edebiliriler. Bel fıtığı başlangıç belirtileri şu şekilde sıralanabilir: Bel ve bacak ağrısı haricinde;
Bacaklarda uyuşma
Yürürken zorlanma
Otururken güçlük
Hareket kısıtlılığı
Bacaklarda refleks azalması
Belimizde bulunan omurlar arasında bulunan yumuşak doku taşması ile sinirlere baskı uygulaması durumunda bel fıtığı oluşmaktadır. Bel, kalça ve bacak ağrısı ile başlar ve bacaklarda uyuşma ve güç kaybına neden olmaktadır. Beldeki sinirler kalçadan ayak parmaklarına kadar ulaşır. Belin hangi tarafındaki sinir etkilendiyse o taraftaki bacakta problemler oluşur. Bel fıtığı teşhisi için nörolojik muayene ve MR gibi radyoloji görüntülemelerle tanı koyulabilir. Koyulan tanı sonucunda fıtığın derecesi anlaşılır ve hastanın şikayetleri dinlenerek tedavi planı uygulanır.
Bel fıtığı halk arasında sık karşılaşılan problemlerden biri olmuştur. Bel fıtığı için bazı hastalarda fizik tedavi ve ilaç tedavisi yöntemleri ile iyileştirilebilir. Bazı durumlarda ameliyata gerekebilir. Bel fıtığı ameliyatı diğer ameliyatlar gibi zorlu ve riskli bir ameliyattır. Bel fığı ameliyat çeşitleri şunlardır:
Açık Diskektomi
Ameliyat genel anestezi kullanılarak gerçekleştirilir. Hasta yüz üstü yatırılır, cilde 2-4 santim genişliğinde kesi açılır. Açılan keşiden kas dokusu sıyrılır ve bölgeye ekartör yerleştirilir, Omurga arkasında bulunan kemik dokudan ufak bir delik açılarak, altında yer alan bağ dokuya ilerlenir. Omurilik kesesi ve çıkan sinir kökü buradan görülür. Rahatsızlığın oluşturduğu fıtık çıkartılır.
Mikrodiskektomi
Açık diskektomi ameliyatına göre daha ufak bir kesi açılarak ameliyat gerçekleştirilir ve daha az kas dokusu ekarte edilir. Bu cerrahi işlemde hasta ameliyat sonrasında gündelik hayatına daha çabuk dönebilir. Ameliyat anında kullanılan mikroskop içerdeki dokuları daha ayrıntılı görmeyi sağlar. Bu sayede olası komplikasyon oluşma riski azalır. Hasta ameliyat sonrası yaklaşık 5-6 saat sonra ayağa kaldırılır. Ağrı kesici ilaçlar kullanılarak ağrı hissi azaltmayı hedeflenir.
Tam Kapalı (Endoskopik) Bel Fıtığı Ameliyatı
Bel bölgesinde arkadan veya yan taraftan girilerek yapılır. Yan taraftan yapılan endoskopik girişimde bütün diğer bel fıtığı ameliyatı yöntemlerinden daha küçük bir cilt kesisi kullanılır. Bel bölgesinde yan taraftan girilerek yapılan tam kapalı bel fıtığı ameliyatı (endoskopik bel fıtığı ameliyatı) 1cm.lik bir kesiden fıtıklaşmış disk alanına sokulan 4 mm.lik bir endoskop yardımıyla ekrandan cerrahi saha görülerek gerçekleştirilir.
Bel fıtığı patlaması beldeki omurların arasında bulunan disk yapısında bulunan jelimsi kıvamdaki yumuşak maddenin disk dışına çıkması ile bel fıtığı patlaması oluşur. Bu yumuşak madde omuriliğe ve sinir köklerine baskı yapar. Bel fıtığı patlaması sonucunda belde şiddetli ağrı ve bacaklara yayılan ağrı şekilde gözükür. Bacaklarda uyuşma ve güç kaybı oluşabilir. Hareket etmek zorlaşır ve yürümekte güçlük oluşmaktadır.
Bel fıtığı patlamasını önlemek için yerden herhangi bir şey alacaksak dizleri kırarak çömelmeliyiz. Mümkün olduğunca ağır eşyaları itmeye ve çekmeye çalışmamalıyız. Yüksekte bir yere bir şey koyacaksak ya da alacaksak ayağımızın altına bir yükselti alıp bu işi yapmalıyız. Yukarı doğru uzanmak bel fıtığı patlamasına neden olabilir.
Herhangi bir ani ve ters hareket sonrasın da bu tür şikâyetler gelişmiş ise sadece ağrı varsa bir iki gün istirahat ve ağrı kesici kas gevşeticiler kullanmak yararlı olabilir. Hissettiğiniz şikayetlerde herhangi bir düzelme yok ise veya bacaklarda uyuşma ve güçsüzlük hissederseniz derhal bir doktora başvurmanız gerekmektedir.
Bel fıtığı rahatsızlığının tanı ve tedavisi için fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümü, beyin ve sinir cerrahisi veya ortopedi bölümüne başvurabilirsiniz. Hastanın şikayetini öyküsünü inceleyip fiziki muayene ile teşhis koyabilir. Tedavi sürecinde MT, BT, CT ve röntgen taramaları yapılmaktadır. Bu taramalar sonucunda hastanın fıtıktan etkilenen sinir ve kökler tespit edilip uygun tedavi yapılmaktadır.